מה בלו״ז? הדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז

הדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז שגרה יומית לילדים עם קשיי ויסות חושי ו- ADHD. רוטינה- פשוטה.

ילדים זקוקים למסגרת ידועה וצפויה כדי להרגיש בטוחים ושקטים.

בייחוד ילדים עם קשיי קשב וריכוז adhd – זקוקים למסגרת צפויה, לרוטינת יום ידועה וקבועה. מנגנון קבוע המשמש כמצוף במציאות חיים משתנה.

הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז זקוקים להגדרת מסגרת צפויה ולרוטינת יום שתשמש עוגן לרגעים קשים במהלך היום.

את זה קל להגדיר בהדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז.

רוטינת בוקר-צהריים-ערב מוגדרת תתנהל כאוטומט, ללא מחשבה מיותרת. היא תומכת בארגון היום, תוחמת את השעות ואת היעדים של היום. ותשרת אותם ביעילות בבגרותם. ככל שנתאים אותה לצרכים השונים, נשמור על גמישות ונבחן את היעילות שלה תוך כדי – כך היא תהיה כלי עזר מדהים לתקתוק של התנהלות יעילה וממוקדת עבור בני הבית בכללי וילדים עם הפרעת קשב וריכוז בפרט.

כמה פעמים אפשר לקרוא לילד שיתעורר כבר? שעוד רגע מאחרים אז שיתלבש. לא. לא בגדי קיץ – קר בחוץ! ותלבש מעיל, וגרביים. תנעל כבר את הנעליים!!! הדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז היא לא מילה גסה.

הורים/מטפלים עיקריים – תפקידנו לעקוב ולהדריך, להזכיר לתזכר ולעזור להם לזכור, לתמוך בהם כדי שנוכל בבוא היום להרגיש שהם זקוקים לנו פחות ופחות. רוטינה שתפורה למידותיכם שווה שפיות!

הורים שלאורך השנים נעזרים באנשי מקצוע ובעצמם מקבלים הדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז מרחיבים את ארגז הכלים שלהם להתמודדות טובה יותר בשגרת חיים לצד קשיי ויסות חושי ו- ADHD – ומגלים שהטמיעו במשפחתם את היכולות הנדרשות לחיים של עצמאות ושגרה מטיבה בזכות ליווי של הדרכת הורים.

בפעמים הראשונות שדיברו איתי על הדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז עם מיקוד על ויסות חושי די התבאסתי. הייתי בטוחה שבגלל שאני אם יחידנית (אבא של הילדים גר בחו"ל ומגיע לארץ כל כמה שבועות) אולי מה שאומרים לי במילים אחרות זה – את חייבת עזרה וייעוץ. את אמא נהדרת אבל… 

אז כן ולא. לקבל ליווי, הדרכה הורית לילדים עם קשיי קשב וריכוז ועוד יותר כשהמשפחה היא מעורבת (ילד עם, ילדה בלי) כשעושים את זה סולו – התמרון ביניהם לביננו הוא סיזיפי. הרבה מאמץ עם הצלחות קטנות לאורך הדרך. הדרך היא לכל החיים, משופעת עליות ומורדות. השתדלות והקצאת משאבים יום יומית. התמודדות עם ולצד הפרעת קשב וריכוז זו חוויה שואבת אנרגיות. התמודדות שוחקת.

עכשיו תוסיפו את ההתמודדות שלי עם קשב וריכוז. מה יוצא? סלט גדול וצבעוני. יפה ושמח אבל לא תמיד מתאים ולא מדויק בעליל. 

נפל לי האסימון. הדרכת הורים לילדים עם קשב וריכוז הוא המקום בו אני שופכת את מצבור האשפה הרגשית שלי וכך זה לא יוצא על הילדים. כל הורה זקוק למקום מכיל לשפוך בו את השיט שלו. לכולנו יש אשפה רגשית. כולנו זקוקים למקום ניטרלי בו אפשר להוריד קצת מהעומס הרגשי כדי להמשיך עם הילדים בטוב.

ויהי אור.

זה תרגיל CBT קלאסי – להחליף מחשבה מגבילה במחשבה של צמיחה. 

הדרכת הורים היא לא ביקורת על סגנון ההורות שלכם! אלא הצעה לחדד את סגנון ההורות שלכם, למקד אותה כך שתתאים למשפחה שלכם באופן הוליסטי-מקיף עבורכם כהורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז, עם קשיי ויסות חושי וכמובן למשפחות שהן משולבות בכל דרך וצורה שהופכת אותכם למי שאתם כמשפחה. 

בנוסף להיות "הדרכת הורים" מקום שבו הורים מקבלים ליווי והדרכה להתמודדות יעילה יותר עם ילדי קשב וריכוז, ההדרכה היא מקום ניטרלי, נטול שיפוטיות וכזה שלא עושה רגשות אשם. הניסיון לימד אותי שלאגור בפנים את המחשבות והרגשות הפחות זוהרים שלי – זה לא מחזיק מים. סופו של כל ניסיון כזה הוא "בטן מלאה" ויכוחים שגולשים לעניינים לא רלוונטיים לנושא.

בונוס נוסף להדרכה הורית עם או בלי ילדים עם הפרעת קשב וריכוז, קשיי ויסות חושי וכדומה – הבונוס הוא: טיפול בילד דרך ההורים.

בשנים האחרונות יש מגמה של מתן עזרה ואימון ילדים עם קשיים בתחומי חיים שונים – דרך הורים. כלומר לטפל בילד דרך הדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז כך באופן עקיף, מטפלים בילדים באמצעות הדרכה להורים כיצד לפעול במצבי דחק, סטרס, רגעים קריטיים וגם בשגרה היומית. מאמן טוב עושה אינטגרציה גם בין גורמים נוספים בסביבת הילד (מחנכת, גננת וכו) כך שהילדים יוכלו להשתלב בחברה ובחיים האישיים בצורה הטובה ביותר.

בשביל ליצור שינוי בהרגלים של הילד.ה נדרשת סבלנות ואמונה ברוטינה המשפחתית. מהי הרוטינה המשפחתית שלכם?

"מודלינג" – אנחנו בעצם משמשים דוגמא חיה לגבולות והאמונות שאנחנו רוצים ללמד את הילדים.

הכי פשוט או הכי מורכב? הדעות חלוקות. 

לטעמי, אחד מהדברים המאתגרים ביותר בשנת הקורונה הראשונה והסגרים הממושכים היתה העובדה הפשוטה שאין לי איפה להתחבא. 

כל החטאים הקטנים שלי שאני שומרת ליום בזמן שהילדים בגן ובבית-הספר עכשיו יעשו מול עיניהם התמימות. 

לאכול נוטלה עם כף ישר מתוך הצנצנת ✔

לשתות חלב (שקדים) ישר מהקופסה ✔

לאכול מול הטלוויזיה ✔

ועוד…

קיצר, אחד בפה אחד בלב.

אמא בלוף.

מודלינג הפך לאח הגדול. הפוקוס הוא עליי.

ההורים של נעמי ואיתן
תודה, תודה ושוב תודה. על זה שבאמת אכפת לך! שיש לך רצון כנה לעזור ולחלוק את הידע והניסיון שלך עם הורים נוספים - הרווח כולו שלנו. המוצרים באתר נהדרים, מחכים לעוד 🙂
אמא של ספיר
אהובה שאת! מודה על הרגע שהגעתי לעמוד Facebook שלך. עשית לי סדר בראש!! אין לי דרך להודות על העזרה שלך.
אמא של אלה
כזו אני! מתה על השם של האתר. קניתי כבר כ"כ הרבה נשכנים 🙂 שתדעי שהצלת את החולצות בארון וכעסים מיותרים על הילדה. תודה!! xox
סבתא של רועי
דניה היקרה! תודה על אוזן קשבת ועל הייעוץ האדיב שנתת לי. בשיחת טלפון לא צפויה אליך, הקדשת לי זמן לספר על הנכד שלי, רועי והאפשרויות לעזור לנו. שאלת וכיוונת אותי במקצועיות ואכפתיות. כזו את 🙂
אמא של תמר
תמר התרגלה שאני קונה - היא מנסה - ומגלה שהתפרים בתחתונים בולטים ומציקים. הפעם העיניים שלה זרחו! בלי טיקט מגרד, בד רך ונעים והדוגמא לא ממותגת. תודה תודה תודה!!!
אבא של ללי
הצלחות Plate-Adventure מעולות ממש! כבר שבועיים שהילד "משחק עם האוכל" ועל הדרך אוכל מלפפון. וגמבה. אז תודה על ההמלצה! זה באמת עובד.
שקופית קודמת
שקופית הבאה

קשיי קשב וריכוז אצל ילדים- גם אני הייתי הילדה הזו

לחיות עם הפרעת קשב זו התמודדות יום יומית בודדה מאוד. מתנצלת, נחבאת, שקופה. 

חיים עם קשיי קשב וריכוז אצל ילדים – בהתמודדות היומית זו תחושה מתמשכת בה הם "לא מספיק". לא מספיק חכמים, לא מספיק מתאמצים. תכלס, התחושה הכללית היא שאנחנו "בלתי-מספיק". תחושה שפורשת את זרועותיה הארוכות על כל היבט חיים. במשפחה, בחברה, בעיסוק היומי ובשעות הפנאי.

מילים כמו מבחן, בוחן, תעודות אמצע, תעודת סוף שנה, גיליון ציונים, הערכה, שיעורי-בית, בוחן פתע – מילים שמייצגות אצלי את שפע הדרכים להרגיש כישלון.

כילדת בית-ספר יסודי בשנות ה-90 החיים היו פשוטים אבל בדיעבד מורכבים עד כאב. כאב של ילדה שחיה בדיסוננס קיומי מתמשך עם העולם. 

עולם של ילדה באופן כללי מורכב מבית-ספר, בית ומה שבינם. כל יום גדוש ומלא מידע חדש. 

עולם של ילדה בתחילת שנות ה-90, תקופה ש קשיי קשב וריכוז אצל ילדים לא דובר בכלל, הוא עולם מבולבל וכאוטי, עולם שאין בו רגע שהזרקור לא מכוון אליה, מצביע עליה ועל כל המוסחות שלה, עולם שבו קשיי קשב וריכוז אצל ילדים פוגש אותה הרבה אחרי הזמן שהיא הייתה זקוקה לו ביותר. אבל אז מפגיש אותה עם עצמה באור חדש. ברור ומחדד, לא מסנוור ומכשיל.

קשיי קשב וריכוז אצל ילדים זו כותרת שמכילה בתוכה עולמות שלמים של אחד מתוך עשרה אנשים. כלומר, בכל כיתה יש לפחות שלושה ילדים כאלו.

דניה דותן

דניה דותן

אני דניה,
מטפלת בלקויות למידה וקשב וריכוז.

בשיטת רביב, באמצעות תנועה, יוגה, אומנות ומתמחה בטיפול בילדים ונוער בגישה התנהגותית-קוגניטיבית • CBT • בחסות איט"ה.

כזו אני – ויסות חושי 

נולד עבור הורים לילדים עם קשיי ויסות רגשי, ויסות חושי, לקויות למידה, הפרעת קשב – כמקור תמיכה.

עבור הורים שרוצים לגדל את הילדים בנחת, עם ולצד הקשיים הנלווים, ככל שעובר הזמן – כאן תקבלו כלים להתמודדות ביומיום, בתכל'ס.

כאן תקבלו הזדמנות לשקט נפשי ולשיפור באיכות החיים שלכם ושל ילדכם, עם או בלי קשיי ויסות חושי, קשב או לקויות למידה.

לשאלות בנושא, פנו אליי בוואטסאפ: 054.22.99.000

לטור האחרון שפורסם ב YNET הורים – כניסה מפה

הפרעת קשב וריכוז בגיל הרך- אחד הכלים היעילים בזכותם אפשר ללמוד ולדייק את עצמנו. כלי יעיל בהדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז הוא ניהול התנהגות של הילד באמצעות מערכת תגמול.

מערכת ניהול התנהגות נשמע כמו רוטינה משמעתית ונוקשה אבל היא יכולה להיות איך שתבחרו לבנות אותה. מה המרכיבים והמטרה שלכם.

מחקרים מראים על כך שהיא עובדת מצויין על ועבור הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז בגיל הרך

לילדים עם הפרעת קשב וריכוז בגיל הרך וגם בגילאים גדולים יותר – דוגמא טרייה מהבוקר:

הבת שלי העירה אותי מוקדם ושאלה אותי: כל כמה פעמים של הכנת שיעורי בית, אקבל מוצ'י חדש?

איזו התקלה. 

  1. הילדה שלי הבינה והפנימה עד שהפכה לשעון פנימי שוויצרי – היא הגיעה בסנוז השני שלחצתי בשעון מעורר כשהיא לבושה ומצוחצחת – וי לעצמי 🙂
  2. הילדה מבינה שאין כמו התקלה טובה בשעת בוקר מוקדמת בשביל לוודא שאמא עקבית בגישה שלה. אם כן, החיים ברורים ורציפים גם אם מבאסים לפעמים.  

מה עושים?

בואו נפרק את זה קצת.

רווח אפשרי: אם אשאר עקבית בתנאים שלי לקבלת תגמולים שאתן לילדים – היא הרוויחה תחושת ביטחון בזכות התנהגות עקבית שלי. חשוב מאוד בייחוד לילדים עם הפרעת קשב וריכוז בגיל הרך!

סיכון אפשרי: מצד שני, אם לא אהיה עקבית אפול למלכודות מוצ'י – וואיי וואיי עליי. הכל צפוי והרשות נתונה. 

מערכת ניהול התנהגות כזו חייבת להיות עקבית ומובנית בכדי שתהיה יעילה ולא תנשוך אותנו בטוסיק. 

המטרה: הכחדה של התנהגות מסוימת.

מערכת ניהול התנהגות היא פשוטה יחסית:

  1. זיהוי התנהגות בעייתית אותה נרצה להכחיד – בתור התחלה חשוב לדייק מהי ההתנהגות "הבעייתית" שתהיה ספציפית, מדידה וכמה שיותר קלה לזיהוי. לדוגמא, 
  2. זיהוי התנהגות יעד 
  3. תגמול/פרס שהילד אוהב ורוצה כדי לייצר מוטיבציה – 
  4. עקביות – גם מבחינת אכיפה (התנהגות לא רצויה ממשיכה) וגם בצמידות מתן הפרס (להתנהגות רצויה)

התנהגות לא רצויה היא כל התנהגות שעושים ומסבכת אותנו – לכן נרצה להכחיד אותה.

התנהגות רצויה – כל התנהגות אליה נשאף. היא החלופה הבריאה להתנהגות לא רצויה. היא מוגדרת וספציפית 

שיטת "ניהול התנהגות" עובדת מעולה על ילדים ומבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז כאחד

בפגישה הבאה שלכם בהדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז תעלו את הנושא ותבחרו את הדרך האידיאלית עבור המשפחה שלכם ליצירת שגרה יומית המכילה בתוכה שיטת תגמול. 

הדרכה להורים עם ילדי קשב וריכוז, המתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז בגיל הרך, היא לטובת שגרה יומית מיטיבה באמצעות רוטינה או יצירת מנגנונים מועילים. מערכת תגמולים עבור קשיי קשב וריכוז אצל ילדים עם ילדים בגיל שלוש-חמש, נסו את מערכת אסימונים. 

מערכת אסימון: הגדירו כל כמה מדבקות על התנהגות X מקבלים את Y – גשו לחנות כלי כתיבה ורכשו חבילת מדבקות עגולות פשוטות צבעוניות ובריסטול. כתבו או ציירו את ההתנהגות הרצויה אליה אתם שואפים, הישארו ערניים.

המנגנון של זה: 

מגיל צעיר אנחנו מופעלים ע"י מערכות במוח שמזהירות אותנו מפני סכנה – המוח שלנו מתריע על טורף מחוץ למערה גם אם אנחנו לא חיים במערה או בג'ונגל. המוח שלנו גם מקרב אותנו ומזמין אותנו להתקרב לגירויים, התנהגויות ותגמולים שטובים לנו מבחינה הישרדותית.

ובקיצור:

רע – להתרחק

טוב – להתקרב

מהי מערכת תגמול? 

זו בסך הכל אחת המערכות החשובות במוח. כלומר בקיום של אדם ובהגדרה שלנו את עצמנו. בקטנה 🙂

המקום הזה במוח בו אני חשה רגשות (זה לא בלב, מסתבר) ומעבדת את הרגשות לכדי פעולה של התקרבות או התרחקות ממקום, מזון, התנהגות מסוימת. 

איך המוח מסמן לנו מתי להתקרב ומתי להתרחק? באמצעות מערכת התגמול שנמצא באזור במוח בשם – אמיגדלה. זוהי מערכת ניתוב פנימית, השומר האישי של כל אדם. בזכותה אנו שורדים כי היא מניעה אותנו בכיוון מזון טרי ובריא, מרחיקה אותנו ממזון מקולקל ומזיק ושומרת עלינו חיים. 

לחיות עם הפרעת קשב וריכוז

אה, טוב. נכון, היא לא מושלמת. אבל זה בגלל הדופמין. 

מערכת התגמול שלנו השתבשה במהלך החיים עד מצב בו אנו חשים נעים וטוב כשאנחנו אוכלים מקדונלדס או כל מזון אחר מעובד, מטוגן ולא בריא בעליל. 

איך מקבלים החלטה אם כן או לא לאכול מקדונלדס? 

הסטריאטום. בתוך האמיגדלה שוכן לו מקום פצפון הבנוי חרוזים ובאותו מקום פצפון מתקבלות כל ההחלטות הגדולות מתוך שקלול סך כל ההיבטים של החשיבה. חשיבה על ארוחה במקדונלדס בנויה מ: תכנון תנועה, תכנון פעולה, מוטיבציה והנעה פנימית, חיזוק ותפיסת התגמול.

ערך התגמול גבוה – משמע הולכים למקדונלדס

ערך התגמול נמוך – משמע מוצאים חלופה בריאה, טעימה ומשביעה לארוחה במקדונלדס

כשאני מעריכה (במהירות טילים ובאופן לא מודע) את ערך התגמול כגבוה קרוב לוודאי שאחזור על ההתנהגות הזו שוב ושוב כיוון שהיא מסבה לי עונג. 

עונג טוב לי להישרדות. 

מהו דופמין? 

הדופמין הוא נוירוטרנסמיטור. זה מוליך עצבי עליו מערכת התגמול פועלת. 

פעולה ש"מזריקה" דופמין בכמויות משתנות, מקצבים ובזמנים שונים מחזק מסלולים עצביים ובפועל משרישה התנהגות כך שנחזור עליה שוב ושוב כדי להרגיש את תחושת העונג שדופמין מספק לנו. 

לדוגמא: 

הליכת בוקר.

ערך תגמול גבוה – הרגשה מעולה תוך כדי ואחרי ההליכה וסימון וי על פעילות גופנית יומית.

ערך תגמול נמוך – יציאה מהבית מוקדם משמע התעוררות מוקדמת משמע פחות שעת שינה.

שניהם הערכים חשובים ומשמעותיים. איך אחליט אם כן או לא? 

יש המון שקלולים של ערכים שחשובים לי בריאותית אבל לצורך העניין אבחן כרגע איך הרגשתי בפעם הראשונה שהתחלתי להתמיד בהליכת בוקר – השיא האופורי הראשון ולפיו הצפי להנאה מפעילות הליכת בוקר. 

אצא להליכת בוקר בגלל שנוצר זיכרון לתגמול גבוה (הופרשה כמות גדולה של דופמין) בחוויה הראשונית. 

באותו אופן נפעל כדי להפחית התנהגות או להכחיד התנהגות לא רצויה. זה עובד טוב במיוחד אצל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז בגיל הרך  כמו גם בהפרעת קשב וריכוז אצל ילדים בגילאים גדולים יותר.

לקביעת שיחת ייעוץ - 30 דקות ב ZOOM

אני כאן לכל שאלה ובקשה

הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים בגן - ע"י רוטינה שמייצרת עוגן בעולם משתנה תמיד

רוטינה עקבית ורציפה מייצרת תחושת ביטחון. היא הכרחית לאיזון, לוויסות, תורמת לתחושת רווחה ומשמשת עוגן בעולם משתנה תמידית.

זה האלף-בית של כל הדרכה הורית לילדים עם הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים בגן כמו גם לילדים עם הפרעת קשב וריכוז, לקויות למידה וקשיי ויסות חושי.

אין נוהל אחיד וכל משפחה בפני עצמה, כמובן.

הורים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים בגיל הגן – זה בשבילכם.

התחילו בשעת בוקר: 

הרגלי בוקר צריכים להיות קצרים וברורים. לא הולכים לישון לפני ש:

  1. כיוונו שעון מעורר לשעה, לפחות, של התארגנות לקראת יציאה מהבית 
  2. וידאנו שהתריסים חצי פתוחים לכניסת אור טבעי 
  3. סידרנו את התיק ליום לימודים חדש
  4. הכנו בגדים לבוקר

*אם צריך להוסיף זמן נסיעה הוסיפו שעה התארגנות + זמן נסיעה לגן/ בית-ספר

שעה התארגנות

מתעוררים: יוצאים מהמיטה לאמבטיה לשטוף פנים. לצחצח שיניים. לשירותים.

מתלבשים: בבגדים שהכנו ערב קודם- מקסימום שינוי והחלפה אחת. בגדים נקיים. נעליים.

לפני יציאה: ארוחת בוקר פלוס שתייה. עדיף חלבון על פחמימות. פירות יתנו מענה מצויין.

תיק על הגב והחוצה לאוטו/אוטובוס/הסעה/הליכה…

קצר וקולע.

לאחר שביססנו את הפעולות ההכרחיות ווידאנו שהן קורות (אפילו בחצי) אוטומט אפשר להוסיף בהדרגה פעולות נוספות ולצוות אותן לפעולות המתבצעות באוטומט.

לדוגמא:

חוט דנטלי ליד מברשת ומשחת שיניים – להעביר חוט דנטלי לא יישכח

כדור ריטלין או ויטמין על שולחן האוכל – חשיבות כפולה – לאכול לפני נטילת הכדור

בכניסה לבית – מעיל ומטריה על מתלה שמתחתיו נעלי חורף. גרביים לצד נעליים. 

רעיונות לפעילות נוספת שאפשר להוסיף אחרי ביסוס הפעולות ההכרחיות שנעשות כמו שצריך וללא מאמץ: 

כמה דקות של התעמלות ומתיחות.

להוריד את הכלב לסיבוב קצר. רצועה ושקית לאיסוף קקי אחד לצד השני.

לסדר את המיטה. 

להוציא את הזבל לאיסוף.

בהתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים בגן - על כל משימה או מטלה תנו שתיים שלוש הוראות קצרות וברורות. מנות קטנות יעשו את ההבדל.

*ילדי ויסות וקשב-וריכוז צריכים הוראות קצרות וברורות. בטח כשזה מגיע לעניינים שצריך לתקתק כדי להימנע מסטרס מיותר. 

צהריים: מנוחה קצרה

שיעורי בית להורים: כל זמן בו ילד עם קשיי ויסות והפרעת קשב וריכוז בטח אם יש גם ליקויי למידה ופערים שהילד צריך להדביק (ואני מניחה שיש) כל סביבה שתאפשר לו מינימום הסחות דעת, רעשים ברקע, רעב ועייפות – פשוט חבל לנו על הזמן שנצטרך לדרבן ואז, לכעוס, חבל על התסכול המצטבר והפיצוץ שיבוא בעקבותיו, תחושת עלבון והתנצלויות וחוזר חלילה. כל יום פחות או יותר באותה שעה, באותו מקום. זו הדרך להתמודדות היומיומיות של הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים בגיל הגן.

*חזרתיות מאפשרת לילדים אלו תחושה נעימה של מוגנות ושקט. אלו הבקשות הלא מדוברות שלהם אל המטפל העיקרי שלהם

אגב, בקרב ילדי ביה"ס- אפשר לקצוב את זמן הלימודים בעזרת שעון חול או טיימר (שקט שאינו מתקתק) תלוי בגיל הילד.ה- 20-30 דק (לתרגול חשבון).

זמן לתת תמריץ קטן ושבח על עשייה, רצון טוב, מיקוד ולא להפריז ב תשבוחות. 

במקום תשבוחות רבות מדי – הכינו צלחת פירות וחטיף.

10 דק הפסקה. 

חוזרים ללמידה של נושא אחר במשך 15 דק׳ (לקריאה)

*לא חייבים לשבת על כיסא. אפשר לקפוץ על טרמפולינה ביתית תוך שינון, לצאת להליכה קצרה עם הכלב או לשבת בחצר עם כרטיסיות ונשנושים, חבילה עוברת, אם הילד בוחר לשבת וללמוד – מה טוב. 

אחר הצהריים: פוסט-הלמידה היומי

פעילות גופנית. משחררת אחרי ישיבה ולמידה. 

משחררת דופמין שילדי adhd ויסות חושי זקוקים לו לאיזון והנאה כללית. 

אחד הטיפים להורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז הכי יעילים זו בעיניי הוא חשיבות של פעילות גופנית. פעילות גופנית משפרת תפקודי מוח, מחזקת את הקשר בין הורה לילד ומשפרת מצב רוח טבעי.

הדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים בגן ומעלה

בהדרכה אני מדגישה את נושא של פעילות גופנית שמחזקת את חגורת הכתפיים, מחזקת את שרירי הליבה, משפרת יציבה – לכל אלו יש השפעה אדירה על מצב הרוח של הילד. המיקוד שלו משתפר, הסטרס פוחת. תחושת ההנאה מן היכולות החדשות שהגוף שלי מסוגל לו. פחות נמנע מסיטואציות המצריכות כישורים אתלטיים, תחושת המסוגלות וההצלחה עולים בהתאמה, יכולות קוגניטיביות משתפרות, תחושת הגוף במרחב בשיפור, וכמובן לנראות שלו.ה לה בעיני עצמו כמועמד ראוי בקבוצת השווים. כזה שלא עושים לו טובה אלא כאחד.ת מהם. 

דימוי עצמי חיובי הוא ערך שצריך לשאוף אליו כל הזמן כשעובדים, מגדלים ומטפחים ילדים בעלי קשיים התפתחותיים. הסירבול, חולשת רצועת הכתפיים, לקויות למידה – כל אלו הם מדדים קריטיים בהתפתחות תקינה וכאשר אחד או יותר מהם חלש יותר המשמעות שהילד בפידבק מהסביבה, לאורך זמן, עלולים ליצור אפקט דומינו ולהחליש מדדים נוספים מתוך רצון של הילד להגן על עצמו, על הערך העצמי הרעוע. כך הימנעות הופכת לחרדה, תירוצים, אמונות שגויות, לכעס מצטבר, להאדרת האחר ללא בסיס ממשי. שוב, הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים בגן אומר שכבר מגיל צעיר כל-כך הם חווים את החיים ממקום של חוסר ותסכול.

ערב

כמו בבוקר, תקציבו לפחות שעה התארגנות לפני כיבוי אורות. 

*הקפידו על שלוש ארבע הכוונות קצרות וברורות

  1. התארגנות לבוקר: לעבור בקצרה על נוהל בוקר, להטרים (מלשון בטרם) אירועים מרכזיים, איסוף, חוג, חברים… אם צריך לארגן לטיול, מבחן, הגשה. להכין תיק ובגדים לבוקר (עם אפשרות לשינוי אחד בבוקר).
  2. שתי אפשרויות לארוחת ערב.
  3. אם יש זמן לתת שתי אפשרויות: חצי שעה תוכנית א׳ או ב׳. *שימו שעון חול, סטופר לשלושים דק׳.
  4. מקלחת/שיניים, פיג׳מה 
  5. למיטה. כדאי לנהל שיחה קצרה ונינוחה במיטה על 2-3 דברים שאני שאני מודה עליהם. 

לילה טוב.

10-12 שעות שינה עושות פלאים לתחושת החיוניות שלנו. בטח ובטח לילדים עם הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים בגן מגיל 3 עם קשיי קשב וריכוז וויסות חושי.

אלו רוטינות מתמשכות שלומדים בהדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז ונדרש להן זמן כדי להיטמע, כמו התמדה בדיאטה מסוימת או התמדה בשילוב פעילות גופנית בשגרה היומית. 

כשהגוף, לאורך כל היום, נמצא על ״היכון״ במצב הישרדותי, איכות המנוחה וההרפיה מכל היום שהיה – זה עניין ממש קריטי להתפתחות, לוויסות רמת החרדה, השליטה העצמית לוויסות מצב הרוח.

יכולות קוגניטיביות ויכולות חברתיות מושפעות מגורמים כמו עייפות ושחיקה. שני גורמים שפוגעים בזיכרון, בחוסן הנפשי בעת מצוקה, בגמישות המחשבה ובשמחת החיים.

שלושת אבני היסוד לשגרה בריאה- שינה, מזון, פעילות גופנית.

טיפים להורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז:

בהיעדר מילה מוצלחת יותר ל"טיפים" אני רוצה לסכם את הנושא – טיפים להורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז בגיל הגן בשלושה דברים קריטיים להצלחה:

שינה מספקת – מינימום 8 שעות שינה בלילה

אוכל מזין בשעות קבועות – זו לא שאלה של רעב

פעילות גופנית – חימום, מתיחות, כתפיים, גלגולי עיפרון, הליכה לאחור, דחיפות קיר, קפיצות טרמפולינה, הליכה עקב בצד אגודל, מריצה, קליעה למטרה, כדורסל, נחש בא. 

עשר דקות בוקר. צהריים. ערב. מינימום 30 דק׳ ביום

ללא אבני היסוד האלו – המאמץ שהשקענו בבניית שגרת-חיים מיטיבה וחיונית – ירד לטמיון. 

יש מספר טיפים להורים עם הפרעת קשב וריכוז, אחד מהם הוא טיפ שאני עושה עם משפחות שבאות להדרכת הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז, לקויות למידה וויסות חושי ורגשי הוא שאת כל הפעילויות הנלוות רצוי לעדכן לפי עונה, לפי הצורך וכל שנה. 

הדרכת הורים לילדים עם קשב וריכוז שאנחנו עושים נעשה את העבודה הזו יחד. נגדיר יעדים, פעילויות, לו"ז יומי, שבועי, חודשי ושנתי. השינויים לא גורעים משלושת אבני הבסיס: שינה, אוכל, פעילות גופנית – בשעות קבועות, גם בשבתות, בחגים, חופשות, בידוד… כחלק אינטגרלי מחיי המשפחה, המעגל התומך (לצרף לינק למאמר בנושא) בריאות נפשית, עצמאות וצמיחה, אלו הם טיפים להורים עם הפרעת קשב וריכוז  בגיל הגן ומעלה להתמודדות יום יומית.

מארז למידה והעשרה

שני סרגלי קריאה

שני משפרי אחיזת עיפרון

קופסת 50 חידות מתגרדות

85₪

שתפו ועזרו להורים נוספים בהתמודדות היום יומית עם ילדי קש"ר, לקויות למידה וקשיי ויסות חושי – לגדל ילדים בנחת!