איך למצוא מטפל להפרעת קשב שיתאים לצרכים שלך?
מה חשוב לדעת לפני שמתחילים אימון להפרעת קשב? ומה חשוב לשאול בפגישה הראשונה?
לשאלה מה לחפש אצל מטפל או מאמן ADHD אענה בשאלה: האם יש דבר כזה "מטפל מתאים" ואם כן, איך נזהה אותו?
ברכותיי! קיבלת המלצות חמות על מטפל להפרעת קשב ועכשיו כל שנותר לך הוא לקבוע מפגש היכרות ראשון.
יש לך כמה עניינים שמתחרים בדחיפות שלהם אבל לא בטוח שהמאמן המומלץ אכן יוכל לעזור בכולם. נדמה לך שכל אחד מהעניינים בנושא אחר.
החיים עם ולצד הפרעת קשב הם מאתגרים את כל הנוגעים בדבר וההשפעה היא על השגרה היומית של כולם. לא סתם הפרעת קשב נקראת (גם) הפרעת מטרייה כיוון והיא חולשת על כל תחום ונושא בחיים של בעליו. וגם על חייהם של אלו שחיים לצידו: ילדים-הורים-אחים-סבאסבתא וכו'.
הפרעת קשב משפיעה על ההתנהלות היומית של כל בני המשפחה; מהשעון המעורר והתארגנות בוקר, להתארגן ביעילות, להגיע בזמן, להימנע ממסיחי דעת ובולעני זמן למיניהם, לשמור על פעילות גופנית ודיאטה בריאה, ועד להיכנס למיטה בשעה סבירה כדי לתת למוח ולגוף את המנוחה הדרושה לו.
לכן גם אם נדמה לך שהאתגרים והקשיים לא קשורים אחד לשני כי הם בנושאים שונים – מטפל מומחה בהפרעת קשב יבחין בקשרים.
מאמנת ADHD תעזור לך לראות איך הכל מתחבר. יחד תתקדמו לכיוון של פתרונות מעשיים, מציאת חלופות ריאליות מתוך הבנה ומודעות להשפעה של הפרעת הקשב על החיים.
צעד ראשון: חשוב להגיע מוכנים למפגשים הראשונים.
חשוב לך להגיע מוכנה למפגשי היכרות ראשונים ולהרגיש שזה המקום הנכון עבור הילדה, ילד או בשבילך. שזה האדם המדויק לתת מעצמך, מזמנך ומכספך. תכנון והכנה לקראת המפגש הראשון – הם השלב הראשון בהצלחה שלך באימון יעיל מול שלל ההשלכות של הפרעת קשב על החיים שלך.
תכונות אופי שאחפש אצל מטפל להפרעת קשב וריכוז יהיו רגישות, אמפתיה, הבנה של הפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים ויכולת גבוהה הבחנה בין מאפיינים שלי עצמי למאפיינים של הפרעת הקשב שלי.
באופן אישי, חשוב לי שהאדם לו אספר את קורות חיי יהיה אדם נחמד וחכם. מטפל בהפרעת קשב שמתאים לי לא יהיה שיפוטי. כן יהיה ביקורתי, בקטע חיובי. חשוב לי לשבת עם אדם (בפעם האחרונה שהייתי בטיפול של שנתיים זו הייתה אישה) שארגיש שאני יכולה לסמוך עליו. גם להקשיב, לנתח את הדברים ולהוציא מתוכם את עיקרי הדברים.
בחיפוש אחר מטפל להפרעת קשב וריכוז חשוב לי להרגיש שהוא מבין עניין. שיוביל אותי במעט מאוד מילים, שיאיר לי קשרים אפשריים, שיצור שינוי בזכות תובנות חדשות על סיפורים וזיכרונות ישנים. מטפל שיגרום לי לחשוב ולבחון דברים מחדש ויאתגר את נקודת המבט שלי על החיים.
אם לסכם את הדברים, ארגיש בנוח מול אדם שאזהה כבעל סט ערכים דומים לסט הערכים שלי בחיים.
ערכים הם המצפן הפנימי שלנו. בהתאם להם אנו עושים את הבחירות שלנו בחיים. זה עמוד השדרה של חיינו והמקום אליו נחזור כשהחיים הופכים לסוערים מידי.
כשאני עושה בחירה בחיים שלי ארגיש טוב כשהבחירה נמצאת בהלימה עם סט הערכים שלי. אמות המידה שלמנחות אותי.
צמיחה אישית, יצירתיות, בחירה, גמישות, תושייה, השראה – אלו הם הערכים המובילים שלי.
ומה שלך?
אימון להפרעות קשב וריכוז במבוגרים
הדעה הרווחת עד לא מזמן הייתה שהפרעת קשב "עוברת" בגיל 18. יעני, הפרעת קשב וריכוז מתחילה בכיתה א' ופורשת בשיא בכיתה יב'. ואז מה? מה עם מי שממשיך לאוניברסיטה? זה גם לימודים שמצריכים לשבת על קוצים, כלומר על הטוסיק וללמוד ולשנן ולהיבחן. אז אין ADHD?
ומה עם בני 18 שמתגייסים לצבא, מחזיקים נשק ביד, ישנים פחות מהמינימום הנדרש? מה איתם? הקשב שלהם פתאום משתפר פלאים רק בגלל שהם בני 18 פלוס?
בחירת מטפל עם ניסיון באימון להפרעות קשב ואימון מבוגרים הוא Must. אימון להפרעות קשב וריכוז במבוגרים הוא טיפול לכל דבר.
הפרעת קשב וריכוז לא חולפת. היא משתנה ודינאמית ובאה לידי ביטוי בדרכים שונות בכל אספקט בחיים.
לכן חשוב לדעת מה לחפש אצל מטפל או מאמן ADHD ומה הכי חשוב לשאול על אימון להפרעת קשב וריכוז כדי לוודא שהגעתם לאדם המתאים –
הקשר בין מטפל ומטופל הוא סוג של 'זוגיות', ולכן תהליך למציאת מטפל אימון להפרעות קשב וריכוז המתאים הוא חיוני. בגלל זה כאשר אנחנו מגיעים לטיפול אצל איש מקצוע שבפניו הולכים לדבר על הדברים הכי אינטימיים שלנו, חשוב לבדוק כי קיימת כימיה בינינו. אימון להפרעת קשב וריכוז הוא תהליך שמחייב הבנה והכלה מצד המטפל, ללא גרם שיפוטיות.
לפני שנצלול לסדרת השאלות שיכולה לעזור לכם למצוא מטפל ולהתחיל ב אימון להפרעות קשב וריכוז חשוב לי שתבינו מדוע חשוב לבדוק התאמה כזו.
למה חשוב למצוא מטפל מתאים לאימון להפרעת קשב וריכוז במבוגרים?
מציאת מטפל לאימון בהפרעות קשב וריכוז במבוגרים הוא ייעודי למבוגרים. הבעיות שנלוות להפרעת קשב אצל מבוגרים הן גלגול של אסטרטגיות התנהלות שנלמדו לאורך השנים והתפתחות טבעית של אדם בוגר. זה כבר לא הסימפטומים במצבם הראשוני כמו בילדות לכן גם אופן העבודה מצריך גישה שונה.
מבחינה רגשית – באימון להפרעות קשב וריכוז במבוגרים צריך למצוא גישה שתעזור למאומן להתגבר על מחסומים רגשיים ואמונות מגבילות שנבנו לאורך השנים.
מבחינה תפקודית ניהולית – חשוב לתת מענה לאתגרים בתפקודים ניהוליים – Executive Functions – תפקודים מטא-קוגניטיביים: מודעות עצמית, זיכרון עבודה, מוטיבציה עצמית ועוד. כדי שנוכל לעמוד באתגרי החיים וביעדים שנרצה להפיק מאימון להפרעת קשב במבוגרים.
CBT היא גישה מאוד יעילה בעבודה מול האתגרים שציינתי. אפרט על הגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית CBT בהמשך.
נקודות מפתח:
- השתדלו לראיין שלושה מטפלים במומחיות אימון להפרעות קשב וריכוז במבוגרים ולערוך להם ראיון התאמה
- אתם מחפשים מטפל לאימון קשב וריכוז במבוגרים – לכן, היו ספציפיים והשתמשו בשאלות הנוגעות לחייכם: באילו דרכים נשתמש כדי לתרגל הערכת זמן ותכנון לאירועים עתידיים? אפליקציות לניהול זמן? משימות וטבלאות? שיעורי בית לתרגול עמידה בזמנים? באילו אמצעים נתרגל באימון התמודדות יעילה מול הסחות דעת? חיזוק זיכרון עבודה לקוי?
- כימיה אפשר להרגיש גם בשיחת טלפון – אפילו בשיחת טלפון תוכלו "להרגיש" את האדם בצד השני
הכימיה הנוצרת ביניכם, והניסיון או ההיכרות עם בעיות האופייניות למבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז ADHD , הם גורם משמעותי מאד לבחירה מטפל מתאים ל אימון הפרעת קשב וריכוז.
מבוגרים (כמו גם ילדים) עם הפרעת קשב וריכוז הרבה פעמים חווים כאוס או תחושת הצפה, כיוון שלכל המשימות יש הרגשת דחיפות והכל נראה חשוב. מכיוון שכל הדברים נראים לנו חשובים באותה מידה והדבר יכול להיות מאד מבלבל, יש לנו נטייה להימנע מבדיקה יסודית של כמה אנשי מקצוע, ואנחנו בוחרים באדם הראשון שדיברנו והסתדרנו אתו או עליו קיבלנו המלצה.
לפעמים מגיעים לפגישה הראשונה השנייה וממשיכים וממשיכים גם אם אותו איש מקצוע מרגיש לנו כפחות מתאים. ממש מתאמצים להצדיק את הבחירה שלנו באותו אדם רק כדי להימנע מעימות פנים מול פנים על דחייה. גם אם הפעם זה אנחנו דוחים את האחר ולא הפוך.
אם אפשר להימנע מזיהוי שגוי זה אידיאל, כמובן. אבל גם אם אתם כבר נמצאים בטיפול אבל מרגישים שזה לא מתאים, שאתם לא בנוח אבל גם נמנעים מלעשות את הצעד ולהיפרד ממטפל לא מתאים – אני מבינה את הקושי וגם לי זה קרה כמה פעמים. מה שדרבן אותי זה התשלום.
לשלם עבור "מוצר" שאני לא מרגישה שמתאים לי והידיעה שיש מטפלים שהם Priceless, שווים את הזמן שלי, את העבודה איתם על הנפש שלי… אצלי זה מנצח את החשש מלעזוב. כיוון שלא כל מי שמתאים לאחד בהכרח מתאים לאדם אחר גם אם יש עליהם מיליון המלצות.
זו זוגיות. קחו רגע נוסף לבחון האם זה האדם שיכול לקדם אותכם לשלב הבא.
חלק חשוב נוסף בתהליך הבחירה של מטפל לאימון הפרעת קשב וריכוז הוא לבחון האם אתם חשים בנוח לשוחח עם אותו אדם. אני זוכרת איך ביקרתי פעם אצל אשת מקצוע נחשבת שיצאתי ממנה בהרגשה ממש לא טובה. הרגשתי שהיא הייתה מאוד שיפוטית כלפי. ואחרי שני מפגשים איתה לא חזרתי אליה יותר. תהליך הבדיקה המקדים הזה יעזור לכם למנוע עוגמת נפש מהסוג הזה.
איך אפשר להשתמש במאמר הזה בבחירת המטפל לאימון הפרעות קשב וריכוז?
בהמשך המאמר אציג סדרות של שאלות שלטעמי יכולות לסייע בבחירת מטפל מתאים לאימון הפרעת קשב וריכוז, אך חשוב לשים לב כי כבר ברגעים הראשונים של המפגש ביניכם, תוכלו לקלוט מידע משמעותי נוסף לגבי אותו אדם/מטפל, חלקו אינו מילולי.
חשוב לשאול את עצמכם שאלות כגון, האם נעים לי לשוחח עם אותו אדם? האם הוא מתייחס בסבלנות ובכבוד? האם טון הדיבור נעים לי? האם יש לי חיבור לסגנון ולאנרגיה של אותו אדם? ועוד מידע בעל ערך שיעזור להחליט האם קיימת ביניכם אותה 'כימיה' אותה הזכרתי קודם.
אין צורך לשאול את כל השאלות שנמצאות כאן אלא רק את אלו אשר חשובות לכם באופן אישי. למרות שלא חשוב אילו שאלות תבחרו לשאול, חשוב מאוד לשים לב לאותן תחושות המתעוררות בכם כלפי האדם איתו אתם מדברים, ולכל אותם מסרים בלתי-מילוליים.
איפה להתחיל את החיפוש אחר מאמן בהפרעות קשב וריכוז מתאים?
כמו בכל מקרה שבו אנחנו מחפשים המלצות מתוך ניסיון כך גם במקרה של אימון להפרעות קשב וריכוז במבוגרים – נתחיל בלשאול את האנשים הקרובים אלינו, בני משפחה וחברים.
אם אנו מחפשים אנשים עם התמחות בבעיה ספציפית כמו ניהול זמן, דחיינות או חרדה (בעיות נפוצות ומעכבות אצל אנשים עם הפרעת קשב וריכוז) רצוי לשאול אנשים אשר סובלים מאותה הבעיה.
תשאלו סביבכם ותופתעו לגלות כמה אנשים הולכים לטיפול ולכמה אנשים יש קשיים ועניינים לא פתורים עם עצמם.
אימון ילדים עם הפרעות קשב וריכוז
במידה והאימון הוא אימון ילדים עם הפרעת קשב וריכוז – כמובן לקבל המלצות אצל רופא משפחתי/ילדים ואפשר גם להעלות שאלה ברשתות החברתיות ולקבל המלצות על מטפל מומלץ ל אימון ילדים עם הפרעות קשב וריכוז.
במידה וברצונכם שהשאלה תהייה דיסקרטית אפשר לעשות זאת באמצעות חבר או חברה, או בפנייה למנהל הקבוצה. חפשו את המילים "אימון ילדים עם הפרעות קשב וריכוז" היום בקבוצות בפייסבוק וציינו שאתם מבקשים המלצות מניסיון אישי מוצלח. תוכלו לפרט יותר במסנג'ר, אם תרצו.
בנוסף, יש גם אפשרות לשאול שאלות באופן אנונימי כמו גם קבוצות ייעודיות כמו "אנשי הקשב" או "סודות הקשב – קהילת הורים – הפרעת קשב וריכוז".
בחיפוש אחר מאמן ל אימון ילדים עם הפרעות קשב וריכוז אל תחכו עם מציאת מטפל ממש טוב יותר מידי זמן כי יש לזה מחיר גבוה על הילד עם השלכות רבות לחיים בהמשך.
מצרפת טור ב YNET הורים שכתבתי ואשמח אם תקראו גם. זה בדיוק בנושא ההשלכות של הפרעת קשב וריכוז על הדימוי העצמי, תחושת המסוגלות, היחסים עם הסביבה ועם עצמי. כן, חוויות אישיות שיתנו מבט אישי וחשוף מאוד בנושא.
אמא בהפרעה (קשב וריכוז) – כזו אני
אז כדאי שיהיו לכם המלצות על שניים שלושה מטפלים – ברגע שיש המלצה על מטפל להפרעות קשב וריכוז שנראית לכם טובה, אפשר להרים טלפון ולהתחיל 'לראיין' את איש המקצוע כדי לבדוק התאמה.
תיאום ציפיות בנוגע למטרות של אימון הפרעת קשב וריכוז
קיימים הבדלים בין סוגי הטיפול השונים – טיפול פסיכותרפיה דינאמית, טיפול CBT או טיפול באמנויות הם שלושה סוגים שונים של טיפול. אימון אישי להפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים לעומת אימון אישי אצל מטפל להפרעות קשב וריכוז אצל ילדים הן שיטות אחרות לגמרי להשגת מטרות אישיות. בנוסף, ישנם גם טיפולים קבוצתיים וגם משפחתיים. אז תבררו עם עצמכם ורשמו על דף נייר שיהיה לכם בזמן שיחת ראיון למטפל בהפרעות קשב וריכוז.
- למי האימון מיועד – לך או לילד
- למשפחה כולה או אימון להפרעות קשב וריכוז זוגיים (מתוך הבנה כי שינוי ואימון של ההורה משפיע על הילד)
- חפשו מטפל בהתמחות של אימון הפרעת קשב וריכוז בגישות כמו CBT, ACT
- מה הרגשתם בזמן שיחה?
לפני המפגש הראשון חשוב שנדע למה לצפות. הידיעה לקראת מה אנחנו הולכים חשובה מאד לאנשים עם ADHD, והיא מאפשרת לנו להתמקד בדברים החשובים ולא להיות מופתעים.
שאלות חשובות: היכן מתקיימת הפגישה (הסטינג) – האם בקליניקה פרטית? בחדר בבית, או בזום? האם יש תמיכה בין הפגישות בטלפון או במייל? מהו סגנון הטיפול? למה אפשר לצפות במהלך הפגישה? מהו זמן ההתראה הנחוץ כדי לדחות מפגש, ולמה ניתן לצפות במידה ויהיה איחור או ביטול? מה עלות המפגש? מה אורך המפגש? האם המפגש או התהליך הוא מובנה, או משתנה לפי הצורך? מהו אמצעי התשלום?
דניה דותן
נעים מאוד, אני דניה
מטפלת רגשית-קוגניטיבית-התנהגותית בילדים, בני נוער ומשפחה.
– CBT for ADHD – מתמחה ומאמנת בגישה הקוגניטיבית-התנהגותית במיקוד להפרעת קשב, ויסות רגשי ולקויות למידה.
הכשרות נוספות שעברתי: שיטת רביב, טיפול באמצעות תנועה, יוגה, אומנות ומתמחה בטיפול בילדים ונוער ב • CBT • בחסות איט"ה.
כזו אני – ויסות חושי בתכל'ס –
את האתר הקמתי עבור הורים לילדים עם קשיי ויסות חושי, לקויות למידה, הפרעת קשב וריכוז.
להורים שרוצים לגדל את הילדים בנחת, עם ולצד הקשיים הנלווים, ככל שעובר הזמן – כאן תקבלו כלים להתמודדות ביום יום, בתכל'ס.
עבורכם תרגמתי ופישטתי עשרות מאמרים רפואיים עדכניים משפה "רפואית" לעברית פשוטה ומובנית ככל האפשר.
בזכות מידע עדכני וברור תמצאו הזדמנות לשקט נפשי. רק כך אפשר לקבל החלטות ולשפר את איכות החיים שלכם ושל ילדכם. מתוך ידע והבנה על מגוון האפשרויות לטיפול בקשיי ויסות חושי, ADHD, ויסות רגשי ולקויות למידה.
לטור האחרון שפורסם Ynet הורים – כניסה מפה
למידע נוסף מכאן
הצבת יעדי הטיפול
הפרעת קשב וריכוז מבוגרים וילדים - שאלון (הפרעת קשב וריכוז במבוגרים שאלון)
כל מטפל ומאמן עובד בגישה קצת שונה, חשוב להבין כיצד תוכל להשיג את המטרות שלך מהאימון בהפרעת קשב וריכוז.
שאלות חשובות:
למי שמחליט ללכת לטיפול, למצוא מאמן להפרעת קשב וריכוז ADHD יש מיליון שאלות לפני ואחרי המפגש הראשון. אצל חלק השאלות רק מתבשלות תוך כדי חיפוש – שאלות חשובות שאנסה לענות על חלקן לפחות:
למה אפשר לצפות מהטיפול בהפרעות קשב וריכוז? מה בדיוק קורה שם בתוך החדר? האם ניתן להסביר בבירור מה אוכל לקבל מסוג אימון כזה? האם אנו מציבים יעד לטיפול / אימון? האם יש מספר פגישות קבוע לתהליך? לפי מה יודעים כמה פגישות צריך או מתי לסיים את התהליך האימוני או הטיפולי?
שמירה על פרטיות וביטחון אישי:
על פי כללי האתיקה, גם מטפלים וגם מאמנים מחויבים לשמירה על דיסקרטיות וסודיות בנוגע למידע אישי ולשמירה על גבולות אישיים של המטופל / מתאמן, ויש חובה לשמור על הרשומות תיקיות חסויות. עם זאת, חשוב לדעת כי אנשי מקצוע רבים מקבלים הדרכה ולעיתים מתייעצים בנוגע למטופלים / מתאמנים.
שאלות חשובות:
למה אפשר לצפות מבחינת שמירה על הפרטיות שלי? האם הרשומות והמידע עלי נשארים חסויים? האם ייתכן שמידע אודותי ישותף עם אנשי מקצוע אחרים? באיזה אופן? האם קיים מגע פיזי כלשהו במסגרת הטיפולית?
הידע והמקצועיות של המטפל / מאמן:
יש כיום מגוון גדול של הכשרות בכל מקצועות הטיפול והאימון. הדבר החשוב ביותר לטעמי, הוא לדעת למי אתם הולכים, האם הוא או היא אמינים בעיניכם, האם יש להם יכולת לעזור לכם להשגת המטרה לשמה אתם בוחרים להגיע לאימון בהפרעת קשב וריכוז. חשוב לשאול את עצמכם – "האם הניסיון של האדם הזה תואם את הצרכים שלי?"
שאלות חשובות:
מהי ההכשרה שלך? מהו זמן ההכשרה, ועל ידי מי ומתי הוכשרת? איזו תעודה יש לך? האם יש לך הכשרה ספציפית בנושא ADHD? האם יש לך ידע והיכרות עם עולם התרופות? מהו הניסיון המקצועי שלך? האם יש לך היכרות אישית עם אנשי מקצוע אחרים שמאבחנים או מאמנים בהפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים? כמובן שכל השאלות האלו חשובות שצריכות להישאל כשמראיינים מאמן לילדים עם הפרעת קשב וריכוז.
שאלות לעצמך:
– מה עוד הייתי רוצה לדעת על המטפל לאימון הפרעת קשב וריכוז הזה ועל עבודתו כדי להחליט אם נעבוד טוב ביחד?
– האם הסגנון ו / או הגישה של האדם הזה תואמים את מה שמתאים לי, לפי ההיכרות שלי עם עצמי?
– האם מטפל במומחיות של אימון הפרעת קשב וריכוז אתו אני הולך לדבר מקשיב לצרכים שלי, ענה על השאלות וידע לסכם ולעזור לי להבין את המידע הדרוש לי? אם כן, זו יכולה להיות אינדיקציה נוספת לאופן שבו תוכלו לעבוד יחד גם בהמשך.
– האם האדם הזה יכול להיות בעדי באופן מוחלט?
התאמת המטפל לטיפול משפחתי:
במידה והטיפול הוא משפחתי חשוב שכל הנוכחים ירגישו בנוח עם אותו מטפל כדי לשתף ולחלוק מידע שהוא בדרך-כלל אישי.
כמו כן, חשוב להבין כי לא כולם ירגישו בנוח מייד. כל אדם ודרכי ההתקשרות שלו. עם זאת, במידה ותהיה התנגדות מצד בן משפחה אחד או יותר – חשוב לברר ולהבין אם הסיבה היא בגלל אי התאמה למטפל/ת או שהסיבות קשורות לחוסר הרצון של בן/בת המשפחה להיות חלק מהטיפול.
**הדבר תקף בכל שלב לאורך אימון להפרעת קשב וריכוז – במידה ויש אי נוחות ואחד מבני המשפחה מרגישים אי נוחות מול המטפל ב אימון בהפרעת קשב וריכוז, חשוב להבין את הסיבות לכך. לנסות לגשר על הפערים ולחשוב ביחד איך להמשיך.
איך להתכונן לפגישה ראשונה?
לקראת הפגישה הראשונה חשוב להתארגן ולדעת מה המטרה. תשאלו את עצמכם, מה אני רוצה להשיג? מהן הבעיות הניצבות בפני כרגע שבגללן אני פונה לטיפול הפרעת קשב וריכוז? דחיינות, חרדה, דיכאון, OCD, ניהול זמן או התמודדות עם משקעי עבר? נדמה לכם שזה לא קשור לאימון בהפרעת קשב וריכוז? אז זהו שאלו הם מצבים שהולכים יד ביד עם הפרעת קשב וריכוז ואימון להפרעת קשב וריכוז טוב יעזור להתמודדות טובה מול התחלואה הנלווית להפרעה. אם הסיבה לחיפוש מאמן להפרעת קשב וריכוז לא מאוד ברור לכם, אל תפסיקו לברר מה הבעיה, המטרה והסיבה לחיפוש מטפל להפרות קשב וריכוז. נסו שוב. מבטיחה שזה יגיע.
זכרו, רק אתם קוראים את זה 🙂
בפגישה ראשונה, חלק מאנשי הטיפול ירצו להכיר אותך טוב יותר וישאלו שאלות רקע. במידה ומעולם לא חוויתם אימון הפרעת קשב וריכוז וגם אם כן, אתם ביישניים או פשוט אנשים עם הפרעות קשב וריכוז – סיטואציה כזו ישל שיתוף הרקע וההיסטוריה הפרטית שלכם עלולה להיות "יותר מידי" כולה. תנסו להכין את עצמכם מראש – על מה לספר? האם להתחיל לספר על כל החוויות או המריבות שהיו לי עם ההורים שלי מאז שאני זוכר או זוכרת את עצמי? התשובה היא לא! כי למרות שאנו אוגרים הרבה מאד זיכרונות, לא כולם רלוונטיים כרגע. מקדו את התשובות שלכם בשלב זה רק במה שקשור לאתגר הנוכחי שעמו אתם מתמודדים לטובת אימון בהפרעות קשב וריכוז מוצלח.
הפרעת קשב וריכוז במבוגרים שאלון
אבחון של הפרעת קשב (ADHD) הוא משימה מורכבת שמתבצעת ע"י נוירולוג, פסיכולוג קליני, פסיכולוג חינוכי, או נוירופסיכולוג. רק רופא יכול לקבוע אבחנה. יש צורך בנוירולוג כדי לשלול הפרעות נוירולוגיות אחרות ואין כלי אבחון אחד שנותן תשובה ברורה לגבי אבחנה של הפרעת קשב. טיפול טוב ויעיל צריך לשלב טיפול תרופתי, אימון להפרעת קשב וריכוז פרטני, זוגי, משפחתי, הורי.
אצל ילדים חשוב לשתף את המבוגרים האחראים על הילד במערכת החינוך כשלוחה שלכם. בהמשך תוכלו להתיעץ עם פסיכולוג/ית בית-הספר לגבי סידורי ישיבה, אופן ההוראה, עזרה בתחום החברתי בכיתה ופנייה להורים של ילדי הכיתה במידת הצורך.
הגדרת ADHD לפי DSM, שהוא המגדיר הפסיכיאטרי האמריקאי, היא כדלהלן:
שישה או יותר מהתסמינים הבאים התקיימו במהלך ששת החודשים שלפני האבחון, ואינם קשורים להסתגלות או תואמים את רמת ההתפתחות:
- לעיתים קרובות אינו מקדיש תשומת לב לפרטים, או עושה שגיאות רשלניות בלימודים, בעבודה או בפעילות אחרת.
- לעיתים קרובות מתקשה לשמור על הקשב במטלות או במשחק.
- לעיתים קרובות נראה כמי שאינו מקשיב כאשר מדברים אליו.
- לעיתים קרובות אינו עוקב אחר הוראות ומתקשה להשלים מטלות, כגון עבודות בית-ספר ומטלות בעבודה (לא כתוצאה של מרדנות או של חוסר הבנה של המטלות).
- לעיתים קרובות מתקשה בארגון מטלות ופעילויות.
- לעיתים קרובות נמנע, סולד או אינו מגלה עניין בפעילויות שדורשות מאמץ שכלי ממושך.
- לעיתים קרובות מאבד דברים שדרושים למטלות או לפעילויות (כמו צעצועים ומחברות).
- לעיתים קרובות מוסח ע"י גרויים חיצוניים.
- לעיתים קרובות שוכח לבצע פעילויות יומיומיות.
פעלתנות יתר ואימפולסיביות
שישה או יותר מהתסמינים של פעלתנות יתר או אימפולסיביות שנמשכים לפחות שישה חודשים, ואינם קשורים להסתגלות או תואמים את רמת ההתפתחות:
פעלתנות יתר (היפראקטיביות):
- לעיתים קרובות מזיז את הידיים או הרגליים ומקפץ בכיסא.
- לעיתים קרובות עוזב את כסאו בכיתה או במקומות אחרים בהם יש ציפיה שישאר ישוב.
- לעיתים קרובות רץ ומטפס במצבים בלתי הולמים (אצל מתבגרים מספיקה תחושת אי שקט).
- לעיתים קרובות מתקשה להעסיק את עצמו בפעילויות פנאי או במשחק שקט.
- לעיתים קרובות נמצא בתנועה מתמדת כאילו יש לו מנוע בישבן.
- לעיתים קרובות מדבר ללא הפסקה.
אימפולסיביות:
- לעיתים קרובות פולט תשובות לפני תום השאלה או מתפרץ לאמצע משפט.
- לעיתים קרובות מתקשה לחכות לתורו.
- לעיתים קרובות קוטע דברי אחרים או מפריע להם בעיסוקיהם.
ניתן לקבל אבחנה של ADD כאשר שישה תנאים של חוסר קשב מתמלאים ואבחנה של ADHD אם גם שישה תנאים של אימפולסיביות ופעלתנות יתר מתמלאים. כדי לקבל את האבחנה חייבת להיות עדות ברורה לפגיעה תפקודית בבית, בבית-הספר או בעבודה וחלק מהתסמינים צריך להתקיים בשתי מסגרות שונות (למשל, בית ובי"ס). בנוסף לכך, חלק מהתסמינים של חוסר קשב, פעלתנות יתר ואימפולסיביות, הגורמים לבעיה, צריכים להיות קיימים לפני גיל שבע. כלי האבחון הם בדיקה נוירולוגית, מבחנים נוירופסיכולוגים, סוללה של אבחון פסיכולוגי מלא, מבחן TOVA, שאלונים להורים ולמחנכת, אבחון דידקטי, השגים לימודיים, רקע התפתחותי וראיון של ההורים.
השאלון הביתי – הפרעת קשב וריכוז במבוגרים שאלון – אינו מהווה תחליף לאבחון מקצועי ומלא.
במאמר זה ניסיתי להציע מגוון של שאלות שיכולות לעזור במיוחד לאנשים עם הפרעות קשב וריכוז "לעשות סדר" ולנהל את שגרת החיים באופן יעיל וטוב יותר. הוספתי לינק לשאלון ביתי שאפשר לעבור עליו לפני אימון להפרעת קשב וריכוז ראשונה – הפרעת קשב וריכוז במבוגרים – שאלון.
כתבתי לגבי מה הם הדברים החשובים ביותר בתהליך של חיפוש מטפל ל אימון להפרעת קשב וריכוז , כדי למצוא את המאמן/ת או המטפל/ת המתאימים ביותר. המטרה היא, בסופו של דבר, לבחור את האדם שיעזור לכם להשיג את המטרות האישיות ושיהיה לכם נוח לחלוק עמו או עמה גם את הפרטים האינטימיים ביותר אשר רלוונטיים להשגת המטרה.
מארז למידה והעשרה
שני סרגלי קריאה
שני משפרי אחיזת עיפרון
קופסת 50 חידות מתגרדות
85₪
שתפו ועזרו להורים נוספים בהתמודדות היום יומית עם ילדי קש"ר, לקויות למידה וקשיי ויסות חושי – לגדל ילדים בנחת!