כהורים אנו רוצים להיות עבור הילדים שלנו, האדם שהיינו מאחלים לעצמנו כשהיינו ילדים עם הפרעת קשב וריכוז.
הייה האדם הזה בחיים שלהם שמבין ורואה אותם באמת ומשנה את השגרה לכזו שתתמוך ותתאים לילד קשב הפרעת קשב וריכוז!
מה זה הפרעת קשב וריכוז?
שאלה קצת גדולה, לא?! מה זה הפרעת קשב וריכוז?
זה מורכב.
זה המון דברים יחד.
זה פקק תנועה במשימות – חשוב! ודחוף! לא חשוב ולא דחוף – כולם עומדים אצלנו בשורה ראשונה. ובהיעדר מערכת ברורה של סדר עדיפויות למשימות לניהול זמן – באופן די ברור זה מבהיל ומשתק.
בכלל, המון אופרציות יומיות נפגעות כתוצאה מהפרעת קשב וריכוז. לדוגמא, לכ- 90% מהילדים עם הפרעת קשב וריכוז יש אתגרים משמעותיים בתפקודים ניהוליים Excutive Function Challenges.
פונקציות ניהוליות הן יכולות קוגניטיביות ומנטליות שאדם צריך בשביל להמשיך ולממש את עצמו. להיות אקטיבי בהצבת מטרות עתידיות והגשמת יעדים שהציב. תפקודים ניהוליים אחראים על היכולת לתכנן ולפתור בעיות, יכולת התארגנות, תהליכי בקרה, עכבה, ויסות, גמישות מחשבתית ובחירת מידע חושי רלוונטי.
ואיך זה נראה תכלס?
ילדות בצל אתגרים בפונקציות ניהוליות זה מתבטא בהרבה חוסר בהירות: מה צריך לעשות? מה המורה אמרה? מה להביא מחר לשיעור? אופס, יש מבחן. אשב ללמוד. על איזה נושאים המבחן? מה ללמוד? איך אני רעבה. כתבתי במחברת, אבל באיזו מהן? באיזה עמוד? אה, כתבתי את זה על דף והשארתי אותו בכיתה.
לקות בתפקודים ניהוליים הן לא הפרעת קשב וריכוז אלה רק חלק מהמאפיינים המגוונים של ההפרעה.
מה זה הפרעת קשב וריכוז?
זה לחיות את החיים שלך בתחושה מתמשכת של "פדיחות", של אי מסוגלות, של ציפיות לא ממומשות ומבט של תקווה לפני ואכזבה אחרי. מה זה הפרעת קשב וריכוז? אם להיות ממש ספציפיים, זה להגיע בבוקר לכיתה ולגלות כי בשעה השלישית יש בוחן בחשבון. לצד הבאסה שלא זכרתי להתכונן לבוחן מרוב משימות ושיעורי בית אני מרגישה את הבטן מתהפכת באותה שנייה בדיוק. ומיד אחרי זה לחשב במהירות שיא את האפשרויות שיש לי לעבור את היום הזה בלי כישלון מובהק. אופציה א': לברר עם החנונים של הכיתה מי מוכן לתת לי להעתיק ממנו את התשובות בזמן הבוחן. אופציה ב': ללכת לאחות בית-ספר, לזייף כאב בטן ולקבל אישור ללכת הביתה (ולהצליח לדחות את הבוחן ליום אחר).
https://www.youtube.com/watch?v=-IO6zqIm88s
מה זה הפרעת קשב וריכוז?
בדיעבד אני יכולה לסכם את הפרעת קשב וריכוז בשנות בית-ספר כ-בזבוז אנרגיה מטורף בו אני מנסה להבין מה קורה, מה עושים, מה פספסתי (לרוב זה את תחילת הדברים כך שהמשימות בכיתה נעשות מתוך מה ששמעתי ולא מדויקות).
מה זה הפרעת קשב וריכוז?
זה ניסיון עקר של ילד להסתיר עד כמה קשה לו. מיקוד, ניהול זמן, תיעדוף של משימות – מה להכין למחר, מה חשוב להביא ומה לא. להסתיר את הקושי בשליפת מידע, להבין את הבלק-אאוט שלחץ גורם למוח של אנשי קשב. בזבוז אנרגיה ומשאבים בלתת עזרה "רגילה": עזרה פרטנית בנושא נלמד, שיעורים פרטיים או הצעות נחמדות כמו להתכונן עם חברה ולסכם כל מילה בשיעור, לחזור על החומר בכתיבה בבית – אסטרטגיות למידה חשובות אבל רחוקות מלהיות הפתרון למצוקה שלי.
מה זה הפרעת קשב וריכוז בילדות?
זה לא לוותר למרות שאין לך מושג איך זה קורה לך. למה את תמיד במרדף אחרי כולם להתמודד עם העובדה הפשוטה שלמרות שאת משתדלת ויש לך רצון להיות "כמו כולם", להשתפר אפילו קצת, מול עצמך, למרות שזה לא קורה או קורה מעט מידי – את לא מטומטמת.
מה זה הפרעת קשב וריכוז?
שקרים, רבותי, שקרים. הרבה מאוד שקרים. כי כמה ציונים גרועים ומטה אפשר לקבל עד שילד יתחיל להאמין ולהפנים את "האמת" שמאחורי הציון? הבנתי. אני לא טובה מספיק. אני לא חכמה כמו שאר ילדי הכיתה. בדיעבד, זה השיעור היחיד שלמדתי בבית-ספר, כל יום מחדש. למדתי את זה שוב ושוב כבר מזמן. אין צורך לזרוע מלח על הפצעים עם עוד בוחן, עם עוד נכשל או הערה, תודה.
מה זה הפרעת קשב וריכוז?
בשנות ה-80 וה-90 הייתה ניסיון אחד ארוך בלנסות ולהסתיר משהו שהוא ברור לכולם אבל חמקמק מספיק בשביל לקרוא לזה בשם ממשי.
זה לסמוך על אנשי חינוך סביב שלמעשה לא מכירים ב"דבר" הזה. לא עברו הכשרה בסיסית בנושא. אנשי חינוך שמדברים עם הילד והוריו על הכל רק לא על "הדבר" עצמו as is – מה זה הפרעת קשב וריכוז ואיך זה בא לידי ביטוי אצל הילד בכיתה, בהפסקה, חברתית ולימודית. אנשי חינוך עם אצבע קלה על ההדק בוחרים לפנות לחשוד המיידי: אי מימוש פוטנציאל. קל!
מה זה הפרעת קשב וריכוז?
זה לא הגיוני. כלומר, בתיאוריה העולם עובד בדרך של פעולה ואחריה תוצאה. לומדים למבחן = מצליחים במבחן. אבל פה לא. אצל ילדי הקשב המאמץ לא שווה ערך לתוצאה. ואם זה בניגוד להגיון שאני אלמד ו"אחרוש" וגם אכשל אז מה כן לעשות? ואם יש לי "פוטנציאל" מעיד שהמורה מאמינה בי, אז אני גם לא יודעת מה לעשות (פעולה, מאמץ = תוצאה) וגם גורמת למבוגרים סביבי צער. מאכזבת אותם והחרדה עולה כי אם בקרוב הם יפסיקו לחשוב שקיים בי פוטנציאל וכנראה טעו בי.
ההיגיון היחיד הוא שאם זו התוצאה, המאמץ לא משתלם. אם המאמצים כושלים – אפסיק להתאמץ.
מה ילדה כן צריכה לעשות? צריכה למצוא איזה הגיון. אם לא אתאמץ ללמוד לפחות תהיה הצדקה רציונלית לכישלון במבחן.
מה זה הפרעת קשב וריכוז?
זו חרדה מתמשכת על פגיעה באמון, בהערכה, ובדימוי העצמי.
ילדים לא רוצים להיות שונים ומיוחדים. הרצון הוא להיות דומה לקבוצת השווים, שווה ערך לילדים בסביבה שלי. כמובן שדמיון לקבוצת השווים הוא כפי שהוא נתפס בעיניים של הילד. לכי תשכנעי אותם שבאמת כל אחד שונה ואין שניים אותו דבר "אז למה לכולם יש… ולי אין?"
אולי הם יחשבו שאני מגניב ולא חנון? עדיף מאשר שיחשבו שאני טיפש. אני מסתירה ומשקרת כדי לא להדאיג את ההורים. כדי לשמור על איזו פיקציה של דימוי עצמי שנמצא בקרשים.
מה זה הפרעת קשב וריכוז?
זה לפעמים מרגיש כמו אישיות נוספת כיוון ויש לה השפעה נרחבת על כל אספקט בחיים. לעיתים היא ברורה כמו השמש ולעיתים מסווה עצמה כל-כך טוב. בעיקר אחרי שינה טובה ו/או ארוחה שהיא בול בזמן 🙂
זה כמו אישיות במובן הזה שהפער בין הפנים – מחשבות, שיחות עם עצמי, שאיפות ותכנונים לעשות, ליצור ולייצר…. והחוץ – תשלימו את החסר לבד. הוא גדול עד גדול מאוד עד שהאדם עצמו חווה חוסר הלימה בין הכישורים והיכולות לבין תהום הכישלונות.
ככל שהפער גדול יותר – הדימוי העצמי נמוך יותר.
♦ הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים היא שונה בביטויים שלה מהפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים
♦ הפרעת קשב וריכוז היא דומה אך שונה כמספר האנשים הלוקים בה.
מה זה הפרעת קשב וריכוז?
חלק מהפרעת קשב וריכוז באה לידי ביטוי במערכת ה Fight or Flight שנמצאת בהיכון מתמיד.
מהו קשב?
כאשר אנחנו הופכים להורים ואיך זה בא לידי ביטוי ביום-יום באימהות שלי?
נתחיל ב- מהו קשב?
אבל לפני שנתחיל, חשוב לי להדגיש: כל הכתוב מעל ומתחת נכתב מחוויה אישית שלי, כאמא. אמא לשני ילדים 50% מהם יצאו עם הפרעת קשב וקשיי ריכוז. ו- ויסות חושי. 50% מהם ללא מאפיינים בולטים של הפרעת קשב וריכוז או ויסות חושי.
הכתוב מעל ומתחת נכתב מניסיון וחוויות אישיות שלי כמטפלת. מטפלת בלקויות למידה, בקשב וריכוז בשיטת רביב, ביוגה, באומנות, בטבע ובימים אלו ב- הכשרה לטיפול התנהגותי קוגניטיבי CBT מטעם האגודה לטיפול התנהגותי קוגניטיבי במכללת לוינסקי.
ילדי קש"ר (קשב וריכוז) מציבים מול הורי קש"ר מראה שלא תמיד קל להם להסתכל בה. לי אישית קשה להתעלם מקווי הדמיון בהתנהלות הדומה כל-כך שלי ושל הבן שלי (קשב וריכוז) לעומת הבת שלי (חדה ומפוקסת).
הפלאשבקים שאני חווה מילדותי שלי, כשאני מעירה את הילדים שלי בבוקר. הילדה קמה בשמחה וקלילות, מתלבשת ומוכנה תוך עשר דקות. לעומת זאת ילד הקשב שלי זקוק לתמריצים, לתזכורות, ל"עוד חמש דקות" לפני שיוצא מהמיטה.
מהו קשב?
קשב זו תשומת לב לגירוי כשלהו שנקלט במערכת החושים שלנו. מסך כל הגירויים התמידיים סביבנו. קשב מסייע לנו להתמקד בגירוי מסוים, להעדיף אותו על פני גירויים אחרים ולהקדיש לו את תשומת הלב והריכוז שלנו.
כשאנחנו כועסים מאוד, משהו קרה וזה ממש חירבן לנו את ההרגשה – אנחנו נוטים להפנות את הקשב שלנו לכל גירוי שיחזק את הכעס, יצדיק אותו.
מחקרים מראים כי אדם מטה את הקשב שלו בהתאם לנטיות קבועות, לכוונות, למטרות ולרצון, למיומנויות ולמוטיבציה.
עפ"י מודלים של קשב ההנחה היא כי קיים מסנן קשב והוא משפיע על אילו גירויים נרשמים בשלב קדם-קשבי ומה עובר לשלב עיבוד נוסף. זה תוצר של תיעדוף ובחירה לא מודעת לקליטה של ידע חדש, גירוי או אירוע מסוים על פני אחרים.
ואיך זה נראה תכלס?
זה הרגע הזה ליד דלת הכניסה. תמיד מחכים לאחד מבני המשפחה שעוד לא ממש מוכן ליציאה. כמעט כל בוקר אותו סיפור. עם נעל אחת ביד ושלל דברים בידיים במקום בתיק. כולם סביבו ממהרים בזמן שהוא מתארגן בעצלתיים, נינוח, חושב על החיים, על החלום שנקטע, על מה שהיה אתמול ומה כדאי שיעשה אחר הצהריים.
נשמע מוכר?
דניה דותן
אני דניה,
מטפלת בלקויות למידה וקשב וריכוז.
בשיטת רביב, באמצעות תנועה, יוגה, אומנות ומתמחה בטיפול בילדים ונוער בגישה התנהגותית-קוגניטיבית • CBT • בחסות איט"ה.
כזו אני – ויסות חושי
נולד עבור הורים לילדים עם קשיי ויסות רגשי, ויסות חושי, לקויות למידה, הפרעת קשב – כמקור תמיכה.
עבור הורים שרוצים לגדל את הילדים בנחת, עם ולצד הקשיים הנלווים, ככל שעובר הזמן – כאן תקבלו כלים להתמודדות ביומיום, בתכל'ס.
כאן תקבלו הזדמנות לשקט נפשי ולשיפור באיכות החיים שלכם ושל ילדכם, עם או בלי קשיי ויסות חושי, קשב או לקויות למידה.
לשאלות בנושא, פנו אליי בוואטסאפ: 054.22.99.000
לטור האחרון שפורסם ב YNET הורים – כניסה מפה
מהי הפרעת קשב וריכוז בחיי המשפחה?!
זו הזדמנות אדירה לעשות תיקון אבל זה לא הזמן. כלומר, יש בי רצון אדיר להשתפר עבור הילדים שלי. לא לתת לו ליפול במלכודות של נוירולוגיה אלא להתאים את הסביבה ה"רגילה" כך שגם ילד קש"ר ימצא בה קצת נחת. והפוך, ללמד אותו הלכה למעשה איך עוקפים את מכשולי הנוירולוגיה ומוצאים את הדרכים להתאים עצמו אבל לא רק הזווית האימהית חשובה, אני רוצה להתבונן על האירוע הזה והסיפור הזה מנקודת מבט אחרת.
לסביבה ולחיים.
אז אם זכית בזוג עיניים שרואות בכל קושי הזדמנות לצמיחה – אני איתך.
אישית, אני מרגישה שזכיתי בהזדמנות שניה לארגן את הילדה שהייתי – ולעשות את זה טוב יותר.
תקשורת ושיחות עם הילדים הם חלק בלתי נפרד מהעבודה יחד על שיפור איכות החיים שלכם. מתוך הבנה טובה יותר של מהי הפרעת קשב וריכוז אני יכולה לראות איך תגובה אימפולסיבית היא פועל יוצא של הפרעת קשב.
כשאני מבינה מהי הפרעת קשב וריכוז ואת דרכי הביטוי שלה אני לפחות יכולה לשים לב.
יכול להיות שאפילו אצליח לתפוס את עצמי רגע לפני ולעצור, לשנות. הרי מהי הפרעת קשב וריכוז אם לא אימפולסיביות? זה גם קושי אדיר להקשיב לנאמר – מתחילת הסיפור עד שהאדם מולנו מסיים את דבריו מבלי להתפרץ לדבריו.
מה היא עוד? הנטייה לחוסר תשומת לב, התעלמות מפרטים (הסיפור הוא של הילד שלי, לא שלי) ו- כאן אפשר להמשיך בקריאה על הגדרת מאפיינים נוספים בדרך להבין מהי הפרעת קשב וריכוז.
לחיות עם הפרעת קשב זו התמודדות יום יומית בודדה מאוד. מתנצלת, נחבאת, שקופה.
החוויה שלי מבית הספר מסתכמת ב 12 שנה מבולבלות מאוד ואז לקיחת נשימה עמוקה פנימה כי נגמר.
וכמו רבים וטובים מאנשי הקשב בעולם, איכשהו, היה לי מספיק "ביצים" בשביל לבלוע את הרוק, לעמוד זקוף ולהיכנס לסיבוב חדש במערכת שטרחה כל השנים להבהיר לי שאני ״לא מספיק״ בשביל להצליח בה.
♥ לחיות עם הפרעת קשב וריכוז – ההתמודדות היומית היא תחושה מתמשכת של "לא מספיק". לא מספיק חכמים, לא מספיק מתאמצים. תכלס, התחושה הכללית היא שאנחנו "בלתי-מספיק".
את "הבלתי-מספיק" הזה ראיתי על כל-כך הרבה ניירות ובכל-כך הרבה גרסאות בחיים שלי שאני יכולה לזהות את המבחן שלי לפי כמות האיקסים והסיכום ״בלתי מספיק״ מתנוסס ליד השם שלי – מהשורה האחרונה בכיתה. פעם כמספר (55 ומטה), פעם כמילה (גיוון של "נכשל" "בלתי מספיק" "אינו משביע רצון") ובכל סוג של מבחן, בוחן, תעודות אמצע, סוף, שיעורי-בית, בוחן פתע –
כל-כך הרבה דרכים להרגיש כישלון.
♥ באופן אישי, לחיות עם הפרעת קשב וריכוז היא, כמובן, התמודדות יום יומית אבל מה עושים כשזה מגיע לילדים שלך? הרי הבטחתי להגן עליהם מכל רע (וללמד אותם להגן על עצמם מכל רע). אז איך אני מעבירה להם את השיט שלי? כאילו העולם לא מספיק מסובך. הידיעה הזו לבדה מציפה רגשות אשם.
"לפעמים התחושה שלי היא שאני נעה בין ריצת מרתון, לספרינטים קצרים, לתחושת אופוריה ואז ייאוש וחוזר חלילה" סיפרה לי אמא לילד עם לקויות למידה והפרעת קשב.
"עם עצמי אני כבר מסתדרת אבל מה עושים עם ילד שלומד ונכשל, ואז מחליט שאין טעם בללמוד ונכשל כי לא למד?"
אמא לילדה בת 8 שאלה בייאוש "איך אני יכולה לעזור לילדה שלי? המחנכת שלה אומרת שהקשב שלה נודד לכן היא לא מקשיבה לכל הסיפור ואז התשובות לשאלות על תוכן הסיפור לא נכונות. היא יושבת מולה! ולא מקשיבה." במקרים אחרים "הילדה לא קראה עד הסוף את השאלה במבחן (מבחן אחר מבחן אחר מבחן), לא התייחסה ולא הוסיפה בתשובות שלה סימני פיסוק/חיבור/חיסור/מינוס/פלוס."
בראש ובראשונה, מבינים שילד זה לא אוטו ולא מתקנים אותו.
חיים עם ולצד ילדים עם הפרעת קשב מצריכים תוכנית עבודה מסודרת שנותנת מענה הולם לקשיים הייחודיים של הילד ושלכם כמשפחה.
תוכנית ליווי והדרכה תנחה אתכם בהתאמת הסביבה הלימודית, בבית ובשעות פנאי במסגרות כמו חוגים, קייטנות ועוד.
*מענה הולם: טיפול הוליסטי שלם (רגשי-התנהגותי-תרופתי).
לא פחות חשוב זה להבין את הקשר ההדוק בין הקשיים בהפרעת קשב לחיי המשפחה.
ילד שהולך לטיפול רגשי פעם בשבוע – זה מצויין. סביבה לא שיפוטית, נקייה מהשפעות ודרישות עבור ילד שחווה קשיים רגשיים הנלווים לחיים עם הפרעת קשב, לקויות למידה וקשיי ויסות חושי ורגשי – זה הכרחי.
סביבה נטולת שיפוטיות בה הוא יוכל "לשפוך את אשר על ליבו" ללא מחסומים מתוך תחושת ביטחון בקשר הטיפולי. חשוב מאוד!
במסגרת הטיפולית-רגשית הזו הוא ילמד על עצמו ויקבל כלים טובים להתמודדות יעילה, בריאה ומותאמת.
עם זאת, בהיעדר ליווי משפחתי או הדרכת הורים תומכת – חבל על המאמץ, על הזמן בפקקים והכסף שלכם.
הילד לא בא לבד לעולם. הוא הולך לטיפול רגשי ולומד שם דברים חשובים. אבל החיים קורים מחוץ לחדר הטיפול, בבית, בכיתה, בהפסקה, בחופש הגדול. מכאן שאת הדברים שהוא לומד בטיפול הרגשי הוא מיישם בחוץ. לכן סביבה תומכת שמבינה את הצרכים המשתנים ומשתנה יחד עם הילד היא קריטית להצלחה. להצלחת הטיפול ולשיפור משמעותי באיכות החיים שלכם.
באותה נשימה – טיפול תרופתי יהיה יעיל ומשמעותי כשהוא נלווה למפגשים שבועיים של טיפול רגשי עם מטפל.ת מוסמך.ת בהתמחות בילדים עם הפרעת קשב וריכוז.
טיפול תרופתי לא בא במקום טיפול רגשי.
אתגרים שילדי הקשב מספקים ביום ממוצע נראה לי שווה ערך לשבוע שלם אצל ילדים ללא קשיי קשב. אבל זוכרים שהפרעת קשב וריכוז היא גם גנטית?
כך קורה שהתמודדות הורים לילדים עם הפרעת קשב וריכוז היא למעשה התמודדות אישית של הורה עם עצמו וניהול עצמי עם הפרעת קשב וריכוז פלוס התמודדות עם האחריות הגדולה שבהורות בכלל והורות לילד(ים) עם הפרעת קשב וריכוז בפרט.
כדי להצליח בהתנהלות כפולה שכזו חייבים לקבל כלים מאוד טובים.
♥ לחיות עם הפרעת קשב וריכוז – ההתמודדות היום יומית מתחילה מפעולה אחת, יחסית פשוטה: להתעורר ולצאת מהמיטה. פשוט לקום בבוקר.
לקום למרות שהלכת לישון מאוחר מידי. וכן, קרוב לוודאי שזה יהיה יום שברובו ינזפו בך, שתאחר, שלא תספיק. אבל תזכור שיש דבר אחד שהוא לגמרי בשליטתך – לקום בבוקר – את/ה הבוס!
תתנחמו בידיעה כי מחקרים מראים שאנשים שקמים מוקדם בבוקר (ולא עושים snooze שוב ושוב בשעון המעורר) – מאושרים יותר. הם יותר בפוקוס, ובאופן כללי בריאים יותר מאנשים שקמים אחרי שהשעון המעורר מצלצל בפעם השלישית.
כלומר, זה בכוח שלנו להיות חלק מאותם אנשים. ומה שבכוחנו לשנות ולשפר… למה לא?!
מחקרים נוספים בתחום מצביעים על כך ש 75% מבעלי הפרעת קשב מתמודדים עם קשיי שינה – משלב ה להיכנס למיטה, להירדם, לישון שינה רציפה ועד היקיצה.
גם אתם חלק מה 75%?
♥ לחיות עם הפרעת קשב וריכוז זה לחיות עם אנשים סביב שתמיד יהיה להם מה להגיד על איך שהתנהגת. עכשיו, כמה כיף זה להיות תחת זכוכית מגדלת?
זה לא אומר שאנשים סביבנו חפים מטעויות אבל אני כמעט בטוחה שאנשי קש"ר לא מעירים לכל אדם שההתנהגות שלו היא סחית מידי עבורם.
Live and Let Live
♥ לחיות עם הפרעת קשב וריכוז בהתמודדות היום יומית כהורה זה גם לדעת שהילדים שלך מסתכלים. מסתכלים ומעתיקים. ככה זה אצל ילדים: מודלינג – למידה מתוך התבוננות.
תסבירי להם באלף מילים – פחחחח
תראי להם פעמיים התנהגות מסוימת – בינגו!
♥ ילדים זו אחריות גדולה. לחיות עם הפרעת קשב וריכוז זו אחריות גדולה גם.
כאמא עם הפרעת קשב זה מלחיץ אותי. הרי אני עדיין קצת מאמינה לאותה מורה מפעם. אני עדיין מריצה בראש את דברי המרצה שלי.
♥ החוויה ההורית השלמה – לחיות עם הפרעת קשב וריכוז בהתמודדות היום יומית זה אומר שבכל יום, בכל שעה שאני עם הילדים שלי אני גם מסתובבת עם מראה מול הפרצוף והאמת מותכת בפנינו שוב ושוב.
זה הקשר ההדוק בין הקשיים שהפרעת הקשב מייצרת (כשונות נוירולוגית מולדת) ובין חיי המשפחה.
אימפולסיביות היא לא תירוץ!
אימפולסיביות היא אחד המאפיינים המרכזיים בהפרעת קשב. שליטה על אימפולסיביות היא יכולת שאפשר להתאמן ולחזק אותה, כמו שריר. מאמן מומחה בהפרעת קשב וריכוז במבוגרים ידע לעזור ולתרגל את ה"שריר" הזה וגם ימצא איתכם חלופות תקינות יותר להיבטים הרגשיים של זה.
זה אספקט מרכזי בהפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים.
זה רפואי ויש לזה שם. קוראים לזה אימפולסיביות רגשית. אימפולסיביות קוגניטיבית. אימפולסיביות מוטיבציונית.
אימפולסיביות רגשית זה ויסות רגשי לקוי של רגשות חזקים. זה קורה בגלל חוסר בשלות נוירולוגית במנגנון עיכוב הרגש. כלומר, יש מנגנון במח שאחראי על ויסות רגשות. עוזר לנו לשמור על איזון מבחינה רגשית שלא נתעלף מכל פיפס או נלך מכות בגלל כל עניין. אותו מנגנון של ויסות הרגש אצל אנשים עם הפרעת קשב וריכוז הוא קצת בוסר. לא הבשיל עד הסוף. (המנגנון לויסות הרגש הוא אימפולסיבי בעצמו, קופץ לפני שהוא מוכן 🙂 תחשבו על זה! זה למה הרגש הופך לפעולה הרבה לפני שהספקנו לחשוב על הדברים. מה שנקרא קודם עושה, אחר-כך חושב. יש חוסר בשלות בעיכוב הרגש המאפיינת את הפרעת הקשב ומפרידה בינה לבין הפרעת מצב רוח.
ל- אימפולסיביות רגשית יש אחים שעוזרים לו להוציא לפועל את כל הרגש המיידי הזה. לאחד קוראים אימפולסיביות קוגניטיבית: מנגנון לקוי של קבלת החלטות אימפולסיביות. Yay!
אימפולסיביות מוטיבציונית: קשור למוטיבציה להשלים משימה במידה והתגמול רחוק מדי לכן יש העדפה ברורה לתגמול מידי. *מאמר מוסגר*
מהי הפרעת קשב וריכוז בבית?
כשהורים מבקשים מילדי הקשב שלהם משהו שנשמע שגרתי ומובן ובטוחים שהבין.
הילד לא מסדר את החדר? לא עושה שיעורי בית? אז הנה שיעורי הבית שלכם. משפטים כמו "סדר את החדר" "עשה שיעורים" וכו' גורמות לילדי קשב לפאניקה. אין להם מושג למה אתם מתכוונים. לסדר את החדר? מאיפה להתחיל?! לכן, כל משימה פרקו לשתיים שלוש הוראות קצרות וברורות ו"תנו להם בכפיים" שבחו את הילד על כל הצעדים שהשלים במשימה – על הקשבה, על ארגון והשלמה של משימה. כך הוא מקבל משוב חיובי כתגמול מיידי.
מהי הפרעת קשב וריכוז בחיי משפחה? כיוון והפרעת קשב היא תורשתית קרוב לוודאי יותר מאדם אחד בבית מתמודד עם קשיים נלווים להפרעת קשב. זה יכול להיות שני ילדים, שני ההורים או הורה וילד. השמחה גדולה והבלאגן חוגג.
מהי הפרעת קשב וריכוז בחיי המשפחה? מחקרים מראים שהורים שיש להם הפרעת קשב "עובדים" קשה יותר עבור ילדם לעומת הורים ללא הפרעת קשב וריכוז. הורים עם הפרעת קשב ערים לניואנסים של הפרעת קשב מגיל אפס, הרבה לפני שהילד עולה לכיתה א'. זר לא יבין זאת.
הורים עם הפרעת קשב וריכוז מפצים יותר, כנראה מתוך תחושת אשמה, מתבוננים ורגישים יותר להתנהגות של הילדים כביטוי לקשב וריכוז; כהורה עם הפרעת קשב אני מעידה על תחושת אשמה שמלווה אותי על הגנטיקה ומתנת הקשב שהורשתי לבן שלי.
כשהבת שלי עלתה לגן חובה והשנה לכיתה א' היה בי איזה מתח של "כן או לא?" וכל משפט מהגננת והסייעות ומדריכי חוגים היה נכנס לתוך רשימה של "כן/לא הפרעת קשב".
בעיקר כי בגן רואים חוזקות מדהימות של יצירתיות ואני באוטומט חושבת על יצירתיות כפועל יוצא של תפקודים ניהוליים נמוכים יותר = קשב וריכוז.
לשמחתי, במקביל ליצירתיות השופעת ממנה מתקיימות גם תכונות של סדר וארגון, של עבודה על פרויקטים לפי סדר ורצף פעולות, הבנה טובה של הוראות, יכולת איפוק, הקשבה ועוד ועוד – אז (בינתיים) השוויתי כוחות 1:1 מול הגנטיקה.
הקשיים שלרוב לא תמצאו בספרות מקצועית הם השגרה היומית, התכל'ס!
אז איך אני משפרת את עצמי לטובת הילדים?
מגבשת רוטינה שתתמוך ותתאים לי. הרבה יותר מדוייקת מהנוכחית.
חשבו על רוטינה פשוטה, 3-4 פעולות, שעובדת על חצי אוטומט-ונעשית כמעט מעצמה.
בשביל לעשות את זה טוב יותר, יעיל ומספק נפרק כל אחת מהפעולות האוטומטיות ונרכיב עליהן תומכי זיכרון לדברים נוספים חשובים שלא נעשים באוטומט ונשכחים מאחור.
מבחינה נוירופסיכולוגית צריך שפעילות המוח תוגבר ומספר רב יותר של נוירונים מערכות מוחיות ישתתפו בתהליך הלמידה. נרצה שכמה יותר ערוצים יופעלו במוח במקביל.
לשם כך יש:
על הלומד להיות מעורב, סקרן ולקבל מהשראה מהחומר הנלמד אז מי אמר שאפשר ללמוד רק בדרך אחת? למה דווקא בישיבה על כיסא? שינון פרטים משמימים של חומר לימודי אפשר גם תוך משחק כדור, ישיבה על ספסל בפארק, או הקלטה של החומר והקשבה כסיפור לפני השינה. תוכלו להיות בטוחים שהם יירדמו ברגע 🙂
השתמשו בתמונות, בצבעים ובגרפים כדי שגם הערוץ הוויזואלי ועוד קשרים מוחיים ייווצרו בין הנוירונים.
אנשי קשב וריכוז הם אנשים רגישים. בהכללה גסה, כן? אבל מחקרים מצביעים על כך שלאנשי קשב וריכוז ולאנשים רגישים מאוד יש 90% נקודות משיקות מבחינת הקשיים שהם מתמודדים איתם. הצורך בלקחת זמן ולחשוב לעומק על דברים, חוויות ואירועים הוא אחד מהם. .
לקבל ולשמור על הקשב של הלומד. עושים זאת ע"י הפיכת החומר לבלתי שגרתי, "לתופס את העין".
חשוב שהמערכת הלימבית-הרגשית של המוח תשתתף בלמידה לכן כדאי להפוך את החומר הנלמד לבעל משמעות רגשית. תשזרו אותו בסיפור עם דמות או שתיים שקרובות לליבכן וצרו סיפור. יהיה פשוט בהרבה לזכור פרטים חשובים כך.
Practice makes Perfection – עזבו את 10,000 פעם כדי להפוך למומחה בתחום כלשהו. לא חייבים להיות מומחים בשביל להרגיש בטוב בכיתה. אבל חזרה ושינון של החומר כדי להטמיע אותו בזיכרון.
שני מפתחות זהב:
🔑 רוטינת בוקר מתחילה מהלילה – נכון שאני "מתעוררת" בלילה כשכולם במיטות ויש לי זמן לעכל את היום שהיה אבל אני מבינה שהדבר פוגע ביכולות שלי ביום שאחרי אם אשאר ערה אחרי חצות.
🔑 לבנות את שגרת הבוקר פשוטה ככל האפשר. כך אוכל לגרוף את הפרס מהר יותר ולהחזיק ברוטינה לאורך זמן.
בתור התחלה: לא אכניס הרגלים חדשים לשגרה היומית. נכון זה מלהיב? לתכנת את הבוקר שלי מחדש. בטוח שאצליח להוסיף 10 דקות מדיטציה, לעבור על רשימות הכתיבה שלי, לארגן ארוחת בוקר מפנקת ואוכל לבית-ספר, להוריד את הכלבה לסיבוב וכל זה לפני שהילדים מתעוררים. ברור! שלא. לא לאורך זמן. לכן אדבוק ברוטינה בסיסית, פשוטה ומתגמלת. תמיד אפשר להוסיף לה אחר-כך.
אחת הדרכים לעשות זאת באופן יעיל הוא לחבר הרגלים דומים ובהמשך כשארצה להוסיף חדשים אצווט אותם למוכרים הדומים להם.
לדוגמא: אם אני שוכחת להעביר חוט דנטלי בבוקר לכן אשים אותו ליד מברשת השיניים שלי כך שלא אחפש אותו ואשכח. יותר מזה, אכניס את מברשת השיניים ואת החוט הדנטלי למקלחת כך ערמתי שלושה הרגלים יחד.
דוגמא נוספת: אם אני שוכחת לקחת פרוביוטיקה בבוקר אמקם את הבקבוק ליד מכונת הקפה. בנוסף, התחלתי לפתוח את הבוקר עם שתי כוסות מים לפני הקפה. לכן אוציא כוסות מים מוכנות לשימוש והן יעמדו ליד מכונת הקפה שנמצאת בסמוך למתקן המים.
דוגמא שלישית: התארגנו הילדים: מכינים את תיק בית ספר ערב קודם ומניחים בכניסה. ככה גם עם הבגדים. על הספה בסלון ליד המטבח. שם הם מתלבשים תמיד, למה לשקר לעצמי?!
אפשר וגם דורש פחות מחשבה לעשות קופי-פייסט על הרגלים ישנים ולא יעילים: אזכר איך העירו אותי בבוקר (במשך 30 דקות קראו לי "דניה, תקומי") אז ככה גם אני אעשה עם הילדים. לא משנה אם זה יעיל או לא. פשוט לבלות כל בוקר מחדש בשכנוע הילד לקום, להתלבש ולצאת מהבית לכיוון בית הספר.
אני לא מתכוונת לתלות שלט על הדלת – פה לא גרים בכיף! לכן דברים חייבים להשתנות.
הדבר החשוב: לא משנה מה ההרגל בו תבחרו, ה"פרס" שאקבל מלעשות אותו חייב להיות מיידי.
הרגל – פרס: מוציאים את הכלב בבוקר? הקשיבו תוך כדי לפרק בפודקאסט מעולה.
האתגר של לקום בבוקר: לקום עם השעון המעורר מבלי לעשות snooze אפילו פעם אחת. בכמה דרכים חדשות אני יכולה לקדם את זה?
הצד היצירתי שלי מצא 8 דרכים חדשות שלא בדקתי עד היום. ביניהם משמרות בוקר: כל שבוע אחד מבני המשפחה אחראי להעיר את כולם באופן אישי (במקום שעון מעורר עד שלב הצעקות "לקום!!!!!!!!!").
רעיון נוסף הוא ללכת לישון מוקדם. חתרני, אני יודעת 🙂 אבל מוקדם באופן יחסי כך שיחזיק לתקופת זמן ממושכת. כחלק משגרה, רוטינת ערב. חצי שעה מוקדם יותר בתור התחלה. הולך לנו טוב? מגדילים לשעה מוקדם יותר. אבל לא יותר. ניקח זמן של תרגול המיומנות המשפחתית החדשה, נבדוק את ההשפעה של השינוי על איכות החיים שלנו (פחות עייפים בבוקר? ניצחנו!) ומשם נדייק עוד.
מצאו את הקבוע בתוך עולם משתנה
אני רוצה להיות עבור הילדים שלי האדם הזה בחיים שלהם, שמבין ורואה אותם באמת – האדם שהייתי מאחלת לעצמי כשהייתי ילדת קשב.
אני שואפת להיות האדם שמבין שלא הכל צריך להתנהל על אוטומט והורות היא לא שטנץ. נכון שהילדים גדלים "גם כך" כמו שאמר לי הורה שבא לטיפול "אז למה לחשוב על זה יותר מידי?" לטעמי, כמו כללים וחוקים גם הרגלים נועדו כדי לשבור אותם. או לפחות לא להחזיק בהם כתורה מסיני.
כזו אני.
תנסו גם. כתבו על דף חמש דרכים אפשריות להעיר את הילדים אחרת. ותבדקו אותן אחת אחת. מה שעובד תשאירו, מה שלא – להפסיק להשתמש בה.
באהבה, דניה.
מארז למידה והעשרה
שני סרגלי קריאה
שני משפרי אחיזת עיפרון
קופסת 50 חידות מתגרדות
85₪
שתפו ועזרו להורים נוספים בהתמודדות היום יומית עם ילדי קש"ר, לקויות למידה וקשיי ויסות חושי – לגדל ילדים בנחת!