מילון מושגים שכיחים באתר

כדי שיהיה לך קל להתמצא

יכולת עיבוד חושי – אחראית לתפקודים נוספים ורבים, כמו: תקשורת חברתית, פיתוח יכולות מוטוריות- עדינות וגסות, יציבות הגוף, כישורי שפה ודיבור, מודעות גוף, קואורדינציה, קשב וריכוז ועוד.

קשיים בוויסות החושי – הסימפטומים שלהם נראים כרגשי ואין טעם לטפל באופן רגשי אם לא מטפלים בבעיות בבסיס קרי, ויסות חושי. על אף שנדמה לעיתים כי הקושי הוא רגשי רצוי לבדוק את הפן החושי, הרגישות החושית, ולא להזניח כיוון וזה לא עובר לבד אלא משנה צורת התנהגות ועלול לגרום לקשיים בכל תחומי החיים בכל הגילאים.

רגישות חושית – אני רוצה להזכיר – אצל ילדים בעלי רגישות חושית לא חייבים שיהיה קושי בכל החושים. לכל אדם בעל רגישות חושית יש סימפטומים שונים, ולעיתים יכולה להיות תת-רגישות במערכת חושים אחת ורגישות יתר באחרת. ילד יכול להיות מאוד רגיש למגע על העור, לדגדוגים, לטיקט שבחולצה. ובמקביל יכול להיות בתת-רגישות ולחפש גירוי עוצמתי אוראלי- לנשוך או ללעוס את שרוולי החולצה. 

תפקודים ניהוליים או פונקציות ניהוליות - Executive Functional

מטריית מיומנויות קוגניטיביות גבוהות – תכנון, זיכרון עבודה, מהירות עיבוד, קבלת החלטות, גמישות מנטלית' בקרה ושליטה בהתנהגות,  יכולת רפלקטיבית, שליטה ועיכוב התנהגותי, , בקרה של פעולה ועוד. התפקודים הניהוליים קשורים גם לוויסות רגשי, כמו דחיית סיפוקים, ואף לתפקוד חברתי.

 

תפקודים ניהוליים אחראים על יכולת לתכנון ופתרון בעיות. הם כוללים זיכרון עבודה מילולי וחזותי, יכולת תכנון והתארגנות, גמישות מחשבתית, וויסות, חשיבה מופשטת, רכישת כללים, יוזמה של פעולות ועכבה על פעולות, בחירה במידע חושי רלוונטי, הכנת תגובה, קשב מתמשך, פיקוח מעכב, שינוי סט, סריקה חזותית, קשב סלקטיבי, התגברות על הרגל, ויסות של קלט חושי, שליטה במסיחים, תכנון אסטרטגי, ארגון גמיש ונטול מאמץ, ומוכנות מכוונת מטרה לקראת פעולה. ואם מקצרים את אוסף הפעולות האלו לארבע פעולות – ניתנו לכך ראשי התיבות ISIS – כלומר פעולות שנועדו ליזום, להתמיד, לעכב ולשנות כיוון: “Initiate, Sustain, Inhibit, Shift".

תפקודים ניהוליים מתערבים בויסות רגשי ו- תפקוד חברתי ולימודי.

מאפשרים לאדם להתמודד ביעילות עם סיטואציות חדשות ושינויים תדירים המתרחשים בחיים.

לכן, ככל שהשינוי גדול יותר, או ככל שמתקיימים יותר שינויים, קיימת חשיבות רבה יותר לבשלותם של התפקודים הניהוליים.

לעומת זאת, כאשר קיימים קשיים בתפקודים הניהוליים, תגבר המצוקה בהתמודדות עם מצבים לא מוכרים. תפקודים ניהוליים גבוהים קשורה בהצלחה אקדמית ואילו קושי בתפקודים הניהוליים נמצא קשור ל-ADHD. 

הגדרה רחבה יותר של בראון כוללת גם את התחום הרגשי. תפקודים ניהוליים כוללים לפי בראון: יוזמת פעילות: ארגון, סדר עדיפויות ויוזמת העבודה, מיקוד: מיקוד, שימור והעברת קשב בין משימות. מאמץ: ויסות ערנות, שימור המאמץ ומהירות התגובה, רגשות: ניהול תסכול, ויסות רגשות, זיכרון: שימוש בזיכרון עבודה ונגישות לשליפה, פעולה: פעולות של ניטור וויסות עצמי.

מצבים שבהם יש צורך בתפקודים ניהוליים הם: מצבים שיש בהם תכנון וקבלת החלטות, מצבים שבהם יש איתור ותיקון טעויות, מצבים שבהם תגובות עדיין לא נלמדו או שיש בהם פעילויות חדשות לגמרי, מצבים מסוכנים או מסובכים, מצבים שבהם צריך להתגבר על הרגל מושרש היטב או כאשר צריך להתנגד לפיתוי. ניתן  לאתר קשיים כבר בגן.

קשיים בתפקודים ניהוליים נשארים לרוב עמידים במשך שנים. תפקודים ניהוליים אינם תקינים אצל הסובלים מלקויות למידה, הפרעה אובססיבית כפייתית, הפרעת קשב, טורט, אספרגר וגם בסוגים מסוימים של אפילפסיה.

אני דניה,
מטפלת בלקויות למידה וקשב וריכוז.

בשיטת רביב, באמצעות תנועה, יוגה, אומנות ומתמחה בטיפול בילדים ונוער בגישה התנהגותית-קוגניטיבית • CBT • בחסות איט"ה.

כזו אני – ויסות חושי 

נולד עבור הורים לילדים עם קשיי ויסות רגשי, ויסות חושי, לקויות למידה, הפרעת קשב – כמקור תמיכה.

עבור הורים שרוצים לגדל את הילדים בנחת, עם ולצד הקשיים הנלווים, ככל שעובר הזמן – כאן תקבלו כלים להתמודדות ביומיום, בתכל'ס.

כאן תקבלו הזדמנות לשקט נפשי ולשיפור באיכות החיים שלכם ושל ילדכם, עם או בלי קשיי ויסות חושי, קשב או לקויות למידה.

לשאלות בנושא, פנו אליי בוואטסאפ: 054.22.99.000

לטור האחרון שפורסם ב YNET הורים – כניסה מפה

דופמין

מוליך עצבי שעובר בין נוירונים (תאי המוח) ומעביר מסרים, באופן שמאפשר לתאים לעבוד ביחד לעיבוד מידע ולהכוונת התנהגות.

הוא ממלא מספר תפקידים חשובים במוח ובגוף.  

רשתות מוחיות רבות נסמכות על דופמין לתפקודן התקין, ביניהן אוסף המבנים המוחיים המצוי במרכז המוח וידוע בשם ״המערכת המזולימבית״. 

המערכת המזולימבית מגיבה במיוחד לדופמין והיא אחראית על מערכת התגמול המוחית, על חיזוקים שמייצרים הנאה ביולוגית ועל היכולת לשלוט בביצוע התנהגויות דחפיות. 

למשל, תרופות ממכרות רבות מגבירות את שחרור הדופמין או חוסמות את ספיגתו מחדש לנוירונים לאחר השחרור. למעשה, עצם הציפייה לתגמולים שונים כבר מעלה את רמת הדופמין במוח. 

הוא חשוב מאוד לרווחה ולאושר שלנו, רמות נמוכות של דופמין מובילות למספר בעיות רפואיות כמו:

  • דיכאון
  • עצבות
  • פסימיות
  • מגוון בעיות רגשיות

חוקרים מסכימים שדופמין קשור דווקא למוטיבציה ולנכונות להרחיב את המאמץ להשיג מטרות ולצבור חיזוקים. פעולתו המדויקת של הדופמין תלויה בשאלה אילו נוירונים מוסרים ומקבלים אותו ומהו מיקומם במוח, אך באופן כללי הדופמין מתנהג כסוג של לוח בקרה, המכוון את האופן בו אזורים שונים במוח מטפלים בקלטי מידע. דופמין מסייע גם לנתב את תשומת הלב שלנו, להקציב לנו רמות אנרגיה ולהעביר את גופנו ממקום למקום, מילולית.

חלק מהתועלות שלו:

  • מסדיר את תנועה
  • שולט במרכז העונג והתגמול במוח
  • משפר את התפקודים הקוגניטיביים (ידע, תשומת לב, זיכרון, קבלת החלטות, הערכה, פתרון בעיות)
  • מסדיר את הפרשת הפרולקטין (prolactin-הורמון פפטידי המכונה הורמון לקטוגני, המופרש ע"י האונה הקדמית של בלוטת יותרת המוח ותפקידו קשור בעיקר לתהליכי הרבייה)
קשב וריכוז - לא רק אצל ילדים

לקביעת שיחת ייעוץ - 30 דקות ב ZOOM

טירוזין

הינה אחת מ- 22 חומצות האמינו הנפוצות בטבע; והיא הכרחית ליצירת חלבונים. הטירוזין הוא למעשה הכימיקל הטבעי החשוב ביותר לייצור הדופמין בגוף.

מלבד הדופמין, הוא גם מועיל להעלאת רמות הנוראפינפרין (norepinephrine הנקרא גם נוראדרנלין, מוליך עצבי מעורר). על מנת להעלות את הרמות שלו בגוף, כדאי שתצרכו תה ירוק, אבטיח, שקדים, בננות, אבוקדו ושוקולד מריר.

אינטגרציה חושית & עיבוד ז 'רגון מדריך מהיר לחלק של ז' רגון: 

תגובה אדפטיבית: פעולה מתאימה שבה האדם מגיב בהצלחה על פי דרישה סביבתית מסוימת. תגובות אדפטיביות דורשות אינטגרציה חושית טובה, והם גם נוספו תהליך אינטגרטיבי חושי. 

שמיעה: מערכת זו מספקת מידע על צלילים בסביבה

תמונה של הגוף: תפיסתו של אדם של הגוף שלו. הוא מורכב תמונות חושיות או "מפות" של הגוף המאוחסן במוח. עשוי גם להיקרא תוכנית הגוף או הגוף

 peccept. Cocontraction: התכווצות סימולטנית של כל השרירים סביב משותף לייצב אותו

כיווניות: היכולת להבין את ההוראות (למעלה / למטה, חזית / גב, שמאלה / מימין) כפי שהם קשורים לתפקוד

דיספרקסיה: קושי בתכנון, רצף, וביצוע פעולות לא מוכרות בצורה מיומנת

חוסר ביטחון רבבית: מידה חריגה של חרדה או פחד בתגובה לתנועה או לשינוי במיקום הראש; הקשורים לעיבוד ירוד של מידע וסטיבולרי ופרמייספציה. 

מובהק: זוהי תחושת הטעם שלנו.

 רגישות (על תגובה): על תגובה על מידע חושי. בהכללה יכולה להיות כי רגישות יתר תוצאות נטייה להיות מפחיד וזהיר או שלילי ומתריס

Hyposensitivity (תת תגובה): תת תגובה למידע חושי. בהכללה יכולה להיות כי hyposensitivity מקדמת נטייה להשתוקק תחושות אינטנסיביות או לסגת ולהיות קשה לעסוק. 

אינטגרציה: מעשה של להיות מסוגל לשלב או להביא יחד פונקציות מנוע חושי ברמה שימושית, פונקציונלית של ביצועים.

 Interfotception: המודעות שלנו של תחושות שמקורן בתוך הגוף שלנו, כגון רעב, שלפוחית השתן המלאה, מרגיש עייף, או חולה וגם כולל הכרה של רגשות הגוף כפי שהם מתייחסים הרגשות הרגישו כמו חום מ כעס, כבדות מעצב, וכו

 'Kinesthesia: תלוי ב proprioception. 

לרוחב: הנטייה לתהליכים מסוימים שיש לטפל ביעילות רבה יותר בצד אחד של המוח מאשר בצד השני. ברוב האנשים, האונה הימנית יעילה יותר בעיבוד מידע מרחבי, בעוד האונה השמאלית מתמחה בתהליכים מילוליים והגיוניים. 

צליל נמוך / סיבולת נמוכה: חוסר טון שרירים תומך, בדרך כלל עם ניידות מוגברת במפרקים; לאדם בעל צליל נמוך יש גפיים כי הם תקליטונים, לא להיות מחובר לגוף, ויש להם דפוסי תנועה מביכים. חוסר זה של טון שרירים גורם ליכולת גרועה לפעול במצב מתמשך של ביצוע התראה. 

אפנון (חושיים): תקנה של המוח של מידע חושי. אפנון כרוך בהנחיית הודעות עצביות על מנת למקסם תגובה, ולעכב מסרים אחרים כדי להפחית את הפעילות לא רלוונטית.

 Nystagmus: סדרה של תנועות עיניים אוטומטית, ואחורית קדימה. תנאים שונים לייצר את זה רפלקס. תנועה סיבובית ואחריו עצירה פתאומית בדרך כלל מייצרת nystagmus פוסטטרי. משך וקביעתו של ניסטגמוס פוסטרי הם חלק מהאינדיקטורים של היבט אחד של יעילות מערכת שותר.

 חוש הריח: זה חוש ריח. תחושה זו מעורבת בדברים כמו סמנים מבושמים, שריטות נרות. אנשים מסוימים עשויים להעדיף להגביל קלט חוש הריח.

 תפיסה: המשמעות שהמוח נותן קלט חושי. תחושות הן אובייקטיביות; התפיסה היא סובייקטיבית. 

להתמיד: לחזור או להאריך פעולה מחדש

 Praxis: זו היכולת לתקשר בהצלחה עם הסביבה הפיזית; לתכנן, לארגן ולבצע רצף של פעולות לא מוכרות; וכדי לעשות מה שאתה מתכוון, רוצה, צריך לעשות בצורה יעילה, מספקת. זהו מונח רחב הכולל:

 Iteration: המחשבה, תכנון רעיון במוח, היכולת לדמיין את התכנון של הפעילות: ביצוע תוכנית לביצוע הפעולה: למעשה עושה את הפעילות או "ביצוע" את הפעולה המביאה: המודעות הלא מודעת לתחושות הקרובות את "המיקום המיקום". 

אתרי קולטן נמצאים במפרקים ובשרירים. תחושה זו עומדת ביסוד היכולת של האדם למקם חלקי גוף בעמדה בחלל ולתנועות כיתה (כלומר את היכולת לשפוט כיוון של כוח וללחץ)

הרשמה: היכולת של לגוף לרשום תחושה זו התרחשה

תקנה: כיצד אנו מעבירים ומתחזקים מדינות בהתאם לדרישות הסביבה. במערכת העצבים מאוזנת / פרה-סימפטטית של סימפטטית 'מחליף בין מחוסר הכרה למודע כאשר אנו מעבירים בין מדינות עוררות לפי דרישות תלויות פנימיות וחיצוניות

שיתוף הרגולציה: כאשר שני אנשים מחוברים / עוסקים שם תהליך של רגולציה (או רגולציה אחרת) המתרחשת כאשר הם תורמים לתחושת שלווה של שלווה וזמינות עבור העולם. זה משפיע על היכולת שלנו לסבול לחצים להתאושש מן הלחץ. אתה יכול לשותף לווסת או לשתף פעולה, בעבודתו של דניאל סיגל הקשר הזה נקרא לעתים קרובות את Interbrain

רגולציה עצמית: היכולת העצמאית להישאר רגועה וזמינה לעולם סביבנו. תקנה עצמית נקראת לפעמים עצמי – טיפול עצמי, זה תהליך שבו פועל ברקע כל הזמן כל יום. אנחנו לא יכולים לגמרי לסדר את עצמי בכל שלב של החיים. עם זאת infancy מוקדם אנו מסתמכים הרבה יותר על רגולציה ממה שאנחנו עושים מאוחר יותר בחיים

תקנה עצמית: ראה תקנה לעיל

דיאטה חושית: רשימה שנקבעה של חוויות סנסוריות רב המיועדות לתמוך בפונקציה והשתתפות לאורך כל היום

הפרעת אינטגרציה / עיבוד סנסורי: "מצב הקיים כאשר אותות חושיים אינם מתארגנים לתגובות המתאימות" 

אינטגרציה חושית: גישה נוירולוגית לשיפור הביצועים באמצעות חיזוק תגובה הולמת לקלט חושי

סגנון חיים חושי: גישה דינמית לבריאות וחושית ובריאות המשלבת ומתרחבת על התאמות סביבתיות, עקרונות דיאטה חושיים ועבודות תמיכה כדי לייעל את הפונקציה ואת הרווחה הפסיכולוגית

קוגניציה חברתית: היכולת להבין את הכללים ומושגים לאינטראקציה חברתית כדי לכלול הבנת דיבור פרגמטי, כללים התנהגותיים, קרבה, אובייקטים, מחוות, מסקנות, הפשטות, אידיוטים, וכו 

Interoceptive: קלט מתייחס מידע מן השרירים שלנו ואת המפרקים ומספק משוב לאפשר לנו לדעת היכן הגוף שלנו, שבו הוא זז, וכמה כוח נמצא בשימוש

התמחות: באופן כללי, התהליך שבו חלק אחד של המוח הופך יעיל יותר בפונקציות מסוימות. רוב הפונקציות המתמחות הם לרוחב, כלומר, צד אחד של המוח הוא יותר חזק בתפקוד מאשר בצד השני

מגוון רחב: תפקוד לקוי אינטגרטיבי חושי שבו תחושות מישושיות יוצרות תגובות רגשיות שליליות. זה קשור לעתים קרובות עם מסיחות, חוסר מנוחה, בעיות התנהגות

מערכת המישוש: מידע שצולמו לגוף דרך תחושת מגע (עור). יכול להיות דרך קולטני לחץ עמוק (מפעיל מערכת מפלה) או קולטני לחץ אור (מפעיל את מערכת הגנה)

וסטיבולרי: המערכת החושית המגיבה לשינויים בתנועת הראש והגוף בחלל, וכי מתאם תנועות של העיניים, הראש והגוף. אתר הקולטן נמצא באוזן הפנימית. קשור באופן הדוק לקולטנים של שמיעה וחושים חזותיים

חזותית: מערכת חזותית מספקת מידע היכן אובייקטים אחרים נמצאים בחלל ותכונותיהם

ארגון חזותי-מרחבי: היכולת לתפוס ולפרש את מה שהעיניים רואות. צריך להיות מסוגל לקחת מידע דרך איבר חושי (עיניים) ולפרש אותו (אונה מבוטל) ולארגן אותו לשימוש (האונה הקדמית, אזורי Sensorimotor, וכו '). כולל תפיסת עומק, כיווניות, טופס הקביעות, המיקום בחלל, מודעות מרחבית (מרחק בינך לבין אובייקטים), אפליה חזותית, דמות חזותית (בין אובייקטים). כולל גם תפיסה אנכית / אופקית / אלכסונית ושילוב מטוס. חיוני להצלחה בביצועים מתמטיים

מארז למידה והעשרה

שני סרגלי קריאה

שני משפרי אחיזת עיפרון

קופסת 50 חידות מתגרדות

85₪

שתפו ועזרו להורים נוספים בהתמודדות היום יומית עם ילדי קש"ר, לקויות למידה וקשיי ויסות חושי – לגדל ילדים בנחת!